Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Stožer: 42 posto više zaraženih, bolnice povećavaju kapacitete

Spremna aktivacija Arene u Zagrebu, nađeno moguće rješenje za lijekove za onkološke pacijente...

Objavljeno 02.04.2021
Ivona Amidžić

U odnosu na prošli tjedan bilježimo 42 posto više zaraženih koronavirusom pa se zato u bolnicama ponovo povećavaju kapaciteti za liječenje, a sve je spremno, bude li potrebe, da se ponovno aktivira i stacionar u Areni, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U utorak smo imali sastanak ekspertne skupine Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na kojem su sudjelovali ravnatelji svih bolnica, nakon analize situacije odlučili smo sukcesivno reaktivirati KB Dubrava i Specijalnu bolnicu za plućne bolesti Zagreb”, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš.

Spremna aktivacija Arene

U KB-u Dubrava dodatno se otvara jedinica intenzivne skrbi koju će suportirati KB Sestre milosrdnice, a kapaciteti se povećavaju i u drugim bolnicama, ovisno o potrebama.

“Sve je spremno za aktivaciju Arene, ona se može aktivirati u roku od 24 sata, što u ovom trenutku nije potrebno”, kazao je Beroš.

Ovoga tjedna evidentirano je 9194 novooboljelih, dok je prošlog tjedna taj broj iznosio 6472, što je porast od 42 posto.

U posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja koronavirusa, a 29 osoba je umrlo.

U Hrvatskoj je danas aktivno 13.111 slučajeva, među njima su 1464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga 153 na respiratoru.

Beroš je izvijestio da je u Bruxellesu postignut dogovor o dodatnih 747.000 doza Pfizerovog cjepiva za Hrvatsku, a danas bi trebala biti dogovorena dinamika isporuke.

Osvrnuo se i na problem neisporuke skupih lijekova za onkološke pacijente, jer su veledrogerije obustavile isporuku lijekova bolnicama zbog dugova države.

Rješenje za lijekove za onkološke pacijente

“Od ravnatelja dobivamo informacije o poteškoćama, nađen je koncept koji bi zadovoljio sve. Rješenje je direktno plaćanje lijekova za onkološke pacijente putem cesije kako bi se nesmetano mogla odvijati isporuka lijekova najpotrebitijima. O tome je u tijeku razgovor između HZZO i veledrogerija”, rekao je.

Ustvrdio je kako u ovom trenutku nema informacija da je netko od tih bolesnika životno ugrožen.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izvijestio kako je jučer u Hrvatsku ukupno ušlo 43.500 ljudi, od čega je 60 posto u tranzitu, dok je 2019., koja je bila godina bez epidemije, na isti dan ušlo nešto više od 130.000 ljudi.

“Zamijetili smo da je bilo vrlo malo ulazaka na području graničnih prijelaza u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, što znači da je bilo malo turističkih ulazaka”, rekao je Božinović.

Što se tiče epidemiološke situacije, trenutno imamo ozbiljne mjere na nacionalnoj razini, a u nekim županijama, koje su u lošijoj epidemiološkoj situaciji, još i strože mjere. Božinović pritom naglašava da ne možemo isključiti ni donošenje strožih mjera na nacionalnoj razini.

Apelira na pridržavanje mjera za vjerskih obreda

Bez obzira na blagdansko vrijeme, neće biti smanjen nadzor pridržavanja mjera, upozorio je istaknuvši da su rizični skupovi i obiteljska okupljanja osoba iz više kućanstava.

Što se tiče održavanja vjerskih obreda tijekom uskrsnih blagdana, Božinović kaže kako je preporuka da se vjerski obredi održavaju na otvorenom prostoru kad god je to moguće.

“Ove godine nam ni vrijeme nije saveznik, vremenske prognoze su takve da možemo očekivati naglo pogoršanje vremena. Ako nas kiša ili bura u Dalmaciji natjeraju na boravak u zatvorenom, apeliram da to bude u najužem krugu i da se svi pridržavaju mjera”.

Osvrnuo se i na njemačko stavljanje Hrvatske na “crvenu listu” raširenosti covida-19, rekavši kako Njemačka stavlja neku državu “u crveno” kada broj zaraženih prijeđe 2000.

“Nekoliko dana imamo preko 2000 oboljelih, onda se napušta regionalni pristup i to su poruke za sve nas. Na početku smo četvrtog mjeseca, ako stisnemo u četvrtom i petom mjestu siguran sam da ćemo stvoriti temelje za uspješniju turističku sezonu”, poručio je Božinović.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: bolnice, COVID-19, kapaciteti, koronavirus, lijekovi, onkološki oacijenti, vjerski obredi, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE