Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Stožer Civilne zaštite ponovio apel u vezi s javnim okupljanjima

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine

Objavljeno 29.02.2020
Marko Babić

Generalnih zabrana javnih okupljanja u Hrvatskoj i dalje nema, s obzirom na epidemiološku situaciju, no, iz Stožera civilne zaštite ponovno su apelirali na sve koji su bili na područjima zahvaćenim novim koronavirusom da, u interesu javnog zdravstva, ne dolaze na javna okupljanja.

Apel se odnosi na osobe koje su bile na području Kine, Japana, Hong Konga, Singapura, Južne Koreje, Irana te talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont.

Objavljeno je to u subotu na na web stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a nakon redovite videokonferencije Stožera s načelnicima županijskih stožera civilne zaštite i pročelnicima područnih ureda civilne zaštite MUP-a.

Ministar zdravstva Vili Beroš je nakon videokonferencije izvijestio javnost da je iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno šestero oboljelih.

Vozačima u tranzitu nužna zaštitna oprema 

Iz Stožera civilne zaštite na webu su izvijestili da osobe u tranzitu kroz Hrvatsku ne prolaze proceduru stavljanja pod epidemiološki nadzor sukladno uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i da je Epidemiološka služba pripremila uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja.

“Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat”, stoji u objavi.

Po svim pitanjima važnima za provedbu mjera za suzbijanjem širenja koronavirusa, potrebno je oslanjati se na epidemiologe u županijskim stožerima i pratiti preporuke Stožera civilne zaštite RH putem: web stranice (https://civilna-zastita.gov.hr/), facebooka i twittera Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

Županijski stožeri civilne zaštite proveli su sve naložene i preporučene mjere Stožera, a međusobna razmjena podataka točna je, brza i funkcionalna te dalje nastavljaju sa svojim aktivnostima. U stalnoj su komunikaciji radi praćenja daljnjeg razvoja situacije i poduzimanja potrebnih koordiniranih mjera.

Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu unazad 14 dana bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112, dok osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.

Tagovi: civilna zaštita, Korona virus,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE