Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Štrajkaški odbor: Radnici Uljanika i 3. maja u ponedjeljak idu na Markov trg

"Neka se konačno opredijele je li brodogradanja strateška djelatnost," poručio je Bučanac ...

Objavljeno 24.08.2018
Alan Srčnik

Štrajkaški odbor riječkog Brodogradilišta 3. maj u petak je na skupu radnika obznanio da su štrajkaški odbori radnika pulske Uljanik grupe i riječkog 3. maja odlučili da se radnici u ponedjeljak upute u Zagreb na Markov trg i ondje zatraže isplatu srpanjskih plaća, a pridružit će im se i predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan.

Percan je na izravno pitanje radnika na skupu hoće li se ili im se neće pridružiti, najprije kazao da će ići ako se tako dogovore, a nakon što su radnici ustrajali da im jasno odgovori, rekao da je će i on u ponedjeljak ići s njima u Zagreb.

Skup radnika 3. maja održan je ispred Upravne zgrade riječkog brodogradilišta, a odlazak u Zagreb najavio je zamjenik predsjednika Štrajkaškog odbora 3. maja Boris Bučanac. Rekao je da, koliko god se oni trudili međusobno prebacivati krivicu na nastalo stanje, radnici znaju tko je dogovoran, odnosno da znaju tko je bio sudionik procesa, da su to oni koje će u ponedjeljak posjetiti.

Bučanac je pozvao radnike na jedinstvo, kazavši kako nisu rulja nego radnici i građani, koji traže zarađene plaće. Rekao je da je Zagreb jedino mjesto gdje mogu dobiti odgovor, te da se od tamo neće maknuti dok ga ne dobiju.

Naglasio je da traže odgovore od Uprave Uljanika te „neka ih Vlada drži za vrat dok to zajedno ne riješe.“

“Neka se konačno opredijele je li brodogradanja strateška djelatnost,” poručio je Bučanac.

Predsjednik Uprave 3. maja Maksimiljan Percan rekao je da je Uprava Uljanik grupe jučer u Zagrebu tražila rješenje i da neće odustati dok ga ne iznađe i dok se plaće ne isplate. “Uvijek sam bio uz vas, to mi je posao i obveza”, kazao je, nakon čega su ga radnici jednoglasno izviždali.

Parcan je kazao kako je najvažnije da se osigura isplata plaća, da slijedi plan restrukturiranja Uljanika, što će, pak, jamčiti povrat više od 500 milijuna kuna pozajmice koju je riječki 3. maj dao Uljaniku.

Naglasio je da će to osigurati likvidnost, plaće i opstanak 3. maja. Naveo je i to da se “ide u smjeru odvajanja 3. maja od Uljanika” te da uz talijanski Fincantijeri, postoji još jedan zainteresirani potencijalni partner 3. maja. Dodao je da u Fincantijeriju čekaju plan restrukturiranja Uljanika.

“Vjerujem da će predstavnici Uljanik grupe u Zagrebu pronaći rješenje i da će rezultat biti pozitivan, a da ćemo mi nastaviti raditi,” kazao je Parcan, i zamolio radnike za strpljenje.

Radnici 3. maja na skupu su isticali nezadovoljstvo sadašnjim stanjem, naglašavajući da su u bezizlaznoj situaciji, da nemaju čime platiti dospjele kredite  i druge obveze te da ih nazivaju iz banaka, a vjerovnici im kucaju na vrata.

Štrajk u brodogradilištu 3. maju, kao i u cijeloj Uljanik grupi, počeo je u srijedu, a nastavljen je u petak.

Štrajkaški odbor je najavio je da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. dok im se ne isplati plaća za srpanj.  U riječkom 3. maju traže i da im se omogući nabava materijala, kako bi se u pogonima ponovno pokrenula proizvodnja, dovršili započeti brodovi i ugovorili novi poslovi.

Radnici 3. maja su u petak ponovno došli na svoja radna mjesta, ali ne rade, ustrajni su u štrajku iako su razočarani rezultatima jučerašnjih sastanaka u Vladi o rješavanju problema u Uljanik grupi, na kojemu su sudjelovali predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda i vlasnik Kermas energije  Danka Končara, koja je potencijalni strateški partner Uljanika.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je po završetku kako Končar u ovom trenutku ne nudi model kojim bi se mogla osigurati plaća za radnike Uljanik grupe, a da nažalost neki model s tim ciljem ne nudi ni Uprava brodogradilišta.

“Modalitet koji u ovom trenutku nudi gospodin Končar kao strateški partner nije pomoć Uljaniku u gotovom novcu, unutar kojeg bi se u osiguranju takve vrste pozajmice mogla osigurati plaća za radnike Uljanika i 3. maja”, rekao je Horvat nakon odvojenih sastanaka.

S druge strane, Horvat kaže kako su očekivali, a što se nažalost nije dogodilo, da uprava Uljanika prezentira neki svoj model unutar kojeg bi se moglo, prije samog kretanja u restrukturiranje brodogradilišta, osigurati barem jedna ili dvije plaće kojima bi se anulirala trenutna situacija u Uljaniku.

Također je rekao da Končar u strateškom partnerstvu nudi svoju viziju razvoja brodogradnje na prostoru 3. maja i Uljanika, no kako u ovom trenutku “nema i ne želi osigurati financijski aranžman kojim bi se i prije samog verificiranja plana restrukturiranja krenulo u osiguranje potrebnih sredstava za plaće radnicima”.

 

(Hina)

Tagovi: 3. maj, brodogradilište, štrajk, uljanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE