Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sve veći izgledi za nove izbore u Izraelu

Ako se Izraelci vrate na birališta, nakon što su već dali svoje glasove 9. travnja, budućnost premijera Netanyahua koji je na vlasti bez prekida već više od deset godina bit će u pitanju više nego ikad

Objavljeno 29.05.2019
Lucija Tokić

Sve su veći izgledi za nove izbore u Izraelu, niti dva mjeseca nakon što su oni već održani, a premijer Benjamin Netanyahu ima u srijedu samo još desetak sati da predstavi novu koalicijsku vladu.

Ako se Izraelci vrate na birališta, nakon što su već dali svoje glasove 9. travnja, budućnost premijera Netanyahua koji je na vlasti bez prekida već više od deset godina bit će u pitanju više nego ikad.

Netanyahu ima vremena do ponoći, po hrvatskom vremenu do 22 sata, da oformi koaliciju, u skladu s mandatom koji mu je povjerio predsjednik Reuven Rivlin nakon izbora.

Rivlin je u utorak rekao kako se nada da se Izrael neće naći u situaciji da mora održati nove izbore.

Međutim, Netanyahu, koji je požurio proglasiti se pobjednikom 9. travnja, suočava se sa zidom u liku svog bivšeg ministra obrane  Avigdora Liebermana.

Lieberman, čovjek u centru krize oko uspostavljanja nove koalicije, ne odustaje od zahtjeva da se ukine izuzeće ultraortodoksnih Židova iz služenja vojske.

Lieberman je bio član Netanyahuovog kabineta do studenoga prošle godine kada je dao ostavku zbog nezadovoljstva odgovorom vlade na Hamasovo raketiranje juga države.

Ultraortodoksnim Židovima se po trenutnom zakonu omogućava opetovano odgađanje služenja. Ostali Izraelci su obavezni ići u vojsku od 18. godine, muškarci na tri, a žene dvije godine.

Parlament se već priprema na opciju novih izbora, a datum bi mogao biti 17. rujna

Tenzije oko formiranja nove vlade, šest tjedana nakon izbora, produbljuju političku nesigurnost u toj već podijeljenoj državi.

Liebermanov krajnje desni Yisrael Beitenu ima pet mjesta u Knessetu u kojem sjedi sveukupno 120 zastupnika.

Netanyahuov Likud bez njega ne može formirati većinu, no zahtjev bivšeg ministra obrane nikako se ne može pomiriti s protivljenjem ultraortodoksnih stranaka čije su ruke također potrebne za formiranje nove koalicije.

“Netanyahu je ranjena zvijer. Čovjek se bori za svoj život i ne smijemo podcjenjivati njegove sposobnosti”, piše politički kolumnist Yossi Verter u Haaretzu, izraelskim lijevim novinama nesklonim premijeru.

Izraelski državni tužitelj u veljači je najavio da će protiv Netanyahua podići tri tužbe zbog korupcije. Čelnik Likuda odbacuje te optužbe i tvrdi da je žrtva političkog lova na vještice.

Usprkos tim optužbama Netanyahu, kojeg neprijatelji prozivaju “ministrom kriminala”, nakon izbora u travnju činio se kao da je na putu prema petom mandatu na čelu Izraela.

Rijetki su vjerovali da mu to neće uspjeti, čak i nakon što je zatražio dvotjedno produženje originalnog 28 dana dugog roka.

Uspije li ipak u tome, Netanyahu bi postao najdugovječniji čelnik u 70 godina izraelske povijesti. U srpnju bi prestigao Davida Ben-Guriona, oca modernog Izraela.

 

(Hina)

foto: EPA/ABIR SULTAN

Tagovi: izbori, izrael,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE