Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Švicarski referendum – izjašnjavanje o prehrani, poljoprivredi i burkama?!

Referendum će potaknuti raspravu o kvaliteti prehrane i poljoprivrede, a kanton St. Gallen izjasnit će se o zabrani burki u javnom prostoru

Objavljeno 23.09.2018
Josipa Maksimović

Švicarski birači u nedjelju izlaze na referendum, kojim će zaštititi kvalitetu svoje prehrane i poljoprivrede. S druge strane, kanton St. Gallen, izjašnjavat će se o zabrani burki u javnom prostoru.

Susjedni kanton Ticino zabranio je burke u javnim prostorima u srpnju 2016. Glasači St. Gallena izjašnjavat će se o zakonu koji je regionalni parlament već donio s potporom desnice i političkog centra. Zeleni i socijalistička mladež blokirali su njegovu primjenu pokretanjem referenduma.

Na nacionalnoj razini Švicarci će odlučivati o promicanju ekološke proizvodnje hrane i preustroju poljoprivrednog sektora.

Švicarska je većinski urbano društvo, no poljoprivreda je važan dio njezina kulturnog identiteta koji je, smatraju mnogi, ugrožen uvozom jeftine hrane koja ruši visoke švicarske standarde.

Prvi referendum je poznat kao Inicijativa o pravednoj prehrani i njime se poziva saveznu vladu da promiče ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja u obzir uzima i dobrobit životinje. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i donošenje mjera protiv bacanja hrane.

Drugi referendum je o “suverenosti hrane” i njime se traži radikalniji preustroj poljoprivrednog sektora, s većim fokusom na manja i obiteljska gospodarstva. Predlaže se zabrana genske tehnologije, mjere kojima će se povećati broj zaposlenih u agrokulturi, određivanje pravednih cijena za sve proizvode i više namete na uvezenu hranu.

Protivnici, među kojima je i švicarska vlada, smatraju da će usvajanje oba zahtjeva dovesti do porasta birokracije i cijena te Švicarsku moguće dovesti u sukob s postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima.

Po anketama, rezultati će biti tijesni.

Švicarci će u nedjelju glasati i na referendumu koji je raspisala vlada kako bi se potvrdila njezina odluka iz ožujka da se “biciklističke staze pravno izjednače s pješačkim i planinskim stazama”.

Naime, Švicarci su prije četrdeset godina u ustav unijeli obavezno održavanje i izgradnju pješačkih i planinskih staza, a danas to žele proširiti i na biciklističke.

(Hina)

Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Tagovi: poljoprivreda, referendum, švicarska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE