Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Swiss Re: Klimatske promjene donijet će prirodne katastrofe i ogromne štete

Zbog prirodnih katastrofa izazvanih vremenskim nepogodama osigurane će štete na razvijenim tržištima do 2040. godine vjerojatno porasti za 30-63 posto

Objavljeno 10.09.2021
Ivona Amidžić

Klimatske promjene u idućim će godinama donijeti prirodne katastrofe i štetu koja bi se u velikim gospodarstvima mogla udvostručiti, ističe se u najnovijoj studiji reosiguravatelja Swiss Rea.

Zbog prirodnih katastrofa izazvanih vremenskim nepogodama osigurane će štete na razvijenim tržištima do 2040. godine vjerojatno porasti za 30-63 posto, izjavio je u ponedjeljak glavni ekonomist toga reosiguravatelja Jerome Haegeli, predstavljajući studiju na internetskoj konferenciji.

U zemljama kao što su Kina, Britanija, Francuska i Njemačka mogle bi porasti i za 90 do 120 posto, izračunali su u Swiss Reu.

“Zato moramo još hitnije ostvariti ciljeve iz Pariškog klimatskog sporazuma”, rekao je Haegeli, aludirajući na međunarodne ciljeve smanjenja globalnog zatopljenja.

Studija spada među prve publikacije objavljene za potrebe godišnje konferencije sudionika sektora reosiguranja, koja se zbog pandemije koronavirusa već drugu godinu zaredom održava online, a ne u Monte Carlu gdje je inače bila organizirana.

Haegeli očekuje da će do 2040. godine učinci klimatskih promjena povećati globalne premije osiguranja zgrada za 149 do 183 milijarde dolara.

Prema toj studiji, ukupni obujam premija u tom segmentu mogao bi se u tom razdoblju utrostručiti, na 1.300 milijardi dolara. Najveći pokretač bit će gospodarski rast, koji će biti zaslužan za tri četvrtine toga povećanja, pokazala je studija.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: gospodarstva, katastrofe, klimatske promjene, osiguranje, premije, štete, studija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE