Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Tesco i WWF će zajedno raditi na smanjenju ekološkog otiska hranom

Potražnja čovječanstva za prirodnim resursima i uslugama premašuje ono što Zemlja može obnoviti tijekom godine...

Objavljeno 02.08.2021
Ivona Amidžić

Multinacionalni lanac trgovina Tesco i WWF udružili su snage u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj kako bi podigli svijest o održivim prehrambenim navikama za poboljšanje zdravlja i ublažavanje utjecaja hrane na okoliš, priopćeno je iz WWF.

Naš sustav prehrane oslanja se na prirodu, ali priroda je u problemima. Naglašavamo činjenicu da doslovno konzumiramo svoju budućnost – a hrana koju proizvodimo i jedemo veliki je dio problema. Stoga pozdravljam partnerstvo WWF-a s Tescom u prelasku na održive i pristupačne svakodnevne mogućnosti kupovine u ovim zemljama, izjavio je izvršni direktor WWF-a za srednju i istočnu Europu Andreas Beckmann.

Potražnja čovječanstva za prirodnim resursima i uslugama premašuje ono što Zemlja može obnoviti tijekom godine. Naš način života proizvodi globalnu potražnju za prirodom kao da imamo 1,7 planeta, a ne samo ovaj jedan. Svi se moramo promijeniti da osiguramo svoju budućnost na planeti, ističu u WWF-u.

Hrana postaje najveći izvor emisije stakleničkih plinova. Četrdeset posto sve proizvedene hrane se baca, a hrana koja se nikada ne pojede proizvodi 10 posto globalne emisija stakleničkih plinova. Proizvodnja hrane jedan je od najvećih utjecaja na gubitak biološke raznolikosti i staništa. Procjenjuje se da je 61,5 posto prirodnih staništa u Srednjoj i Istočnoj Europi (CEE) pogođeno poljoprivrednom proizvodnjom, ističe se.

Partnerstvo će se fokusirati na podizanje svijesti unutar Tesca za smanjenje utjecaja na okoliš i prirodu, u poticanje interesa kupaca i svijesti o održivim izborima hrane koju mogu proizvoditi svaki dan, i na suradnju s dobavljačima i partnerima na održivoj proizvodnji.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ekološki otisak, hrana, tesco, WWF, zemlja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE