Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Tijekom zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana 53 nova slučaja zaraze

Još jedna srednjoškolska ustanova prelazi na online nastavu...

Objavljeno 16.10.2020
Ivona Amidžić

Tijekom zadnja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirana su 53 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najviše u jednom danu od početka pandemije u veljači, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Kod novooboljelih u 31 slučaju radi se o bliskim, obiteljskim i radnim kontaktima prethodno zaraženih osoba, dok je za 22 osobe izvor zaraze nepoznat. Tri su osobe starije životne dobi, osam ih je iz školska populacije, a kod ostalih riječ je o radno aktivnom stanovništvu. Četiri nove osobe su hospitalizirane.

Iz stožera napominju da o ozbiljnosti situacije govori činjenica da Varaždinska županija u posljednjih 14 dana ima jednak broj oboljelih kao i u prvih šest mjeseci od pojave koronavirusa ukupno.

Još jedna srednjoškolska ustanova prelazi na online nastavu.

U Općoj bolnici Varaždin, uključujući i službe u Novom Marofu i Klenovniku, u mjeri samoizolacije nalazi se ukupno 47 djelatnika zbog kontakta s pozitivnom osobom unutar i izvan bolničkog sustava, a osmero djelatnika je pozitivno.

Radi se o dva liječnika, jednom nezdravstvenom djelatniku i petero ostalih zdravstvenih djelatnika. Za sad nema prijenosa zaraze unutar bolničkog sustava, dodaju iz županijskog Stožera.

U zadnja 24 sta evidentirano je 10 oporavaka pa je ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 183. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 14 osoba, a na liječenju kod kuće 169 osoba.

U mjeri samoizolacije trenutno se nalazi više od 1000 osoba, s time da je epidemiološka obrada još u tijeku.

Na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite, javna događanja, priredbe, manifestacije i ostala društvena okupljanja smiju se održavati jedino uz pridržavanje svih općih i posebnih preporuka i uputa HZJZ-a, na svadbenim obredima i svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim događanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba.

Zabranjuju se izlasci korisnika domova za starije i nemoćne izvan prostora objekata i dvorišta, dok su posjeti pokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni isključivo u dvorištu objekta, uz trajanje najviše 30 minuta, a posjeti nepokretnim korisnicima domova za starije i nemoćne osobe dopušteni su u zatvorenim prostorima domova, najviše 15 minuta i to samo jedna osoba u određenom trenutku.

S obzirom da je na pojedinim privatnim okupljanjima u ivanečkom kraju došlo do veće izloženosti i da je detektirano više pozitivnih osoba, Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije predložilo je za stanovnike tog područja pojačani oprez i pojačane epidemiološke mjere s naglaskom na izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, odgodu predviđenih organiziranih manifestacija i događanja, te striktno pridržavanje uputa HZJZ-a.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: covid, koronavirus, oboljeli, škola, Varaždin, županija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE