Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Trećina zaraženih gripom iz Dubrovačko-neretvanske županije, dubrovačka bolnica zatvorena za posjete

Prvi ovosezonski slučaj gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je početkom studenoga 2018.

Objavljeno 04.01.2019
Marko Leskovar

Voditelj epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Miljenko Ljubić izjavio je u petak za Hinu kako su na krajnjem jugu Hrvatske zabilježena 383 slučaja gripe, što je trećina od 1125 zaraženih u Hrvatskoj, pa su zbog toga i očekivane epidemije od petka popodne zabranjeni posjeti u dubrovačkoj bolnici.

Ljubić je istaknuo kako je najviše zaraženih u Dolini Neretve, na području Metkovića i u okolici, ali, dodao je, riječ je o kliničkim slučajevima od kojih je laboratorijski potvrđeno tek njih tridesetak.

“Ove godine val gripe stigao je ranije nego inače i sam početak se čini nešto intenzivnijim, posebno u Dolini Neretve. Možemo reći kako trenutačno u Hrvatskoj nemamo epidemiju, nego umjeren broj oboljelih”, rekao je Ljubić.

Voditelj Odjela za epidemiologiju dubrovačke Opće bolnice Stjepan Đuričić izjavio je kako je ambulantno, na dnevnom ili na stacionarnom liječenju u toj bolnici od 25 do 40 pacijenata na dan.

“Taj broj svakodnevno fluktuira, ovisno o zdravstvenom stanju pacijenata. U bolnici su na stacionarnom liječenju pacijenti s razvijenom jednostranom ili obostranom pneumonijom. To su stariji, koji su skloniji takvim komplikacijama upale pluća, ali i mlađi, kod kojih imamo razvijene teške upale sinusa koje se ne mogu provesti kroz dnevnu bolnicu”, objasnio je Đuričić. Potvrdio je kako je prvi val zaraze gripom ove godine stigao ranije te je prilično jak.

“Ne može se točno reći do kada će biti takav intenzitet. Možda je tome pridonijela panika u Metkoviću nakon smrtnog slučaja. Moguće je da je dio pacijenata upućen nama umjesto da se dio posla odradi u Metkoviću. Doduše, dosta pacijenata iz Metkovića zadržano je na bolničkom liječenju, ali smo neke i vraćali jer su zadovoljili kriterij ambulantnog liječenja”, zaključio je Đuričić.

Prvi ovosezonski slučaj gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je početkom studenoga 2018.

Tagovi: bolnica, dubrovnik, gripa, h1n1, virus, zaraza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE