Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Tri teorije – zašto je 1.travanj dan šale?

Jeste li koga 'nasamarili' danas? :D :D

Objavljeno 01.04.2019
Lucija Tokić

O samom nastanku 1. travnja – svjetskog dana šale, postoji više teorija od kojih ni jedna vjerodostojno ne objašnjava šaljivo porijeklo ovog dana. Međutim, činjenica je da su mnogi narodi i kulture početkom travnja slavili dan ili dane neozbiljnosti, što je možda bilo povezano i s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i veselijeg raspoloženja.

PRVA TEORIJA

Po jednoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij sa početkom 25. ožujka i završetkom na Novu godinu – 1. travnja. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom. Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun. Kasnije se taj običaj proširio Europom.

DRUGA TEORIJA

Po teoriji profesora Josepha Boskina s Boston Universitya, rimski imperator Konstantin dozvolio je svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude “kralj na jedan dan”, jer su ga dvorske lude nasmijale izjavivši da bi bolje vladale imperijem od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio apsurdnosti i tako je nastao taj običaj. Međutim, na kraju se ispostavilo da je sam profesor cijelu priču, koju su objavile i poznate novine, izmislio kao prvotravanjsku šalu.

TREĆA TEORIJA

Po trećoj teoriji nepoznata šesnaestogodišnja djevojka zakazala je na taj dan francuskom kralju Henriku IV, poznatom po tome da je volio mlade djevojke, diskretni “rendezvou” u prostorijama dvorca, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim. itd…

Bilo kako bilo, nadamo se da ste se danas, kao i svakog drugog dana, dobro nasmijali! Dobro je za ten, a i zdravlje 😉

FOTO: Pixabay (ilustracija)

 

Tagovi: 1. travnja, dvorska luda, kalendar, povijest, prijevara, šala, svjetski dan šale,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE