Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Trump dosad najžešće napao istražitelja Muellera

Za Muellera je kazao da je njegov pravi protivnik, koji za njega nikada ne bi glasao, i da je njegova istraga bila "veliko maltretiranje"

Objavljeno 30.05.2019
Antonela Verković

Američki predsjednik Donald Trump oštro je u četvrtak napao bivšeg posebnog istražitelja Roberta Muellera, kazavši da je pun konflikata, prenose agencije.

Trump je rekao da je Mueller, koji je vodio istragu o navodnom miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., “htio biti direktor FBI-ja, a on je rekao ‘ne'”.

Govoreći novinarima pred Bijelom kućom uoči odlaska u Colorado, također je kazao da su njih dvojica imali “poslovni spor”. Pojedinosti nije naveo.

Mueller je u srijedu ponovio da njegova istraga nije oslobodila Trumpa od krivnje za ometanje pravde. Istaknuti američki demokrati traže zbog toga Trumpov opoziv.

Upitan očekuje li da će biti smijenjen, predsjednik je rekao da je opoziv “prljava, prosta, odvratna riječ”. “Nije bilo kaznenog djela. Nije bilo prijestupa”, ustvrdio je Trump.

Za Muellera je kazao da je njegov pravi protivnik, koji za njega nikada ne bi glasao, i da je njegova istraga bila “veliko maltretiranje”. “Mislim da je Muller pravi protutrumpovac”, rekao je.

U svom prvom javnom obraćanju od početka istrage u svibnju 2017., Mueller je u srijedu poručio da ga je ministarstvo pravosuđa izričito spriječilo u podizanju optužnice protiv trenutnog predsjednika.

“Optužba za kazneno djelo stoga nije opcija koju smo mogli razmotriti”, rekao je Mueller novinarima i najavio svoju ostavku u tom ministarstvu.

Redigirana verzija Muellerovog izvješća objavljena je u travnju, u kojoj se zaključilo da se Rusija više puta miješala u izbore 2016. te da je Trumpova izborna kampanja imala višestruke kontakte s ruskim dužnosnicima, ali se nije upustila u kriminalnu zavjeru s Moskvom kako bi osvojila Bijelu kuću.

Mueller je također odbio prosuditi je li Trump opstruirao pravosuđe, iako je u izvješću navedeno 10 slučajeva u kojima je Trump pokušao spriječiti istragu

Demokrati sve glasnije traže Trumpov opoziv

Brojni demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa traže da se smjesta pokrene postupak Trumpova opoziva, nakon što se Bijela kuća oglušila na pozive za suradnjom u parlamentarnim istragama smatrajući da su ti zahtjevi neopravdani i motivirani političkim interesima.

Zahtjeva za opozivom sve je više, posebice nakon odbijanja bivšeg odvjetnika Bijele kuće Donalda McGahna da se, usprkos subpoeni Zastupničkog doma, ne pojavi na kongresnom saslušanju. To je nagnalo mnoge demokrate, koji su ionako naginjali prema ideji pokretanja postupka opoziva, da to sada glasno i izgovore.

No, još uvijek je puno demokrata, među kojima je i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koji nisu tome skloni. Ona smiruje strasti i ističe da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju, koja ima 325 milijuna stanovnika, a bliže se izbori 2020. godine.

Pelosi je kazala da bi to bio politički riskantan potez te da bi pokretanje postupka opoziva podržala jedino uz dvostranačku potporu i uz uvjerljive dokazne materijale. Također vrlo dobro zna da je, premda demokrati imaju većinu u Zastupničkom domu, Senat taj koji je zadužen za “suđenje” u postupku opoziva, a njega kontroliraju republikanci koji bi sigurno glasali protiv Trumpova opoziva.

Jedan od dugovječnih demokrata ne misli da raste broj zagovornika opoziva, već da su sve glasniji.

“Ne mislim da njihov broj raste, ali megafon je sve glasniji. Pojačao se zvuk, ali zbor nije veći”, rekao je demokratski zastupnik, kako je u srijedu prenio dpa.

Prema njegovim riječima, mnogi demokrati vjeruju da je Trump učinio neke stvari zbog kojih zaslužuju da ga se opozove, ali da za to treba prikupiti čvrste dokaze, neosporne činjenice i informacije te nove iskaze.

Također, neki demokrati vjeruju da bi zbog opsesije Trumpom mogli iz fokusa izgubiti pitanja zbog kojih su bili i izabrani, poput zdravstvene politike, reforme imigracijskog sustava i infrastrukture.

(Hina)

FOTO: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Tagovi: donald trump, govor, mueller, protivnici, trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE