Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Trump: “PREKINITE!” bombardiranje i ubijanje u Idlibu

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Siriju i njezina saveznika Rusiju da prekinu "pakleno bombardiranje"

Objavljeno 03.06.2019
Lucija Tokić

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Siriju i njezina saveznika Rusiju da prekinu “pakleno bombardiranje” Idliba, pokrajine na sjeverozapadu Sirije, pošto je Kremlj u petak objavio priopćenje u kojem kaže da će Moskva nastaviti podupirati ofenzivu koju je režim ondje počeo prije mjesec dana.

“Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran sudjeluju u paklenom bombardiranju u pokrajini Idlibu, u Siriji i da bez razlike ubijaju velik broj nedužnih civila. Svijet gleda taj pokolj. Koji je cilj, što ćete postići? PREKINITE!”, objavio je na Twitteru uoči odlaska u državni posjet Velikoj Britaniji.

Ovi komentari dolaze pošto su sirijske nevladine organizacije u petak osudile pasivnost međunarodne zajednice pred eskalacijom sirijskog režima i njegova ruskog saveznika u pokrajini Idlibu, koja je prouzročila, ocjenjuju, “najveći” izbjeglički val od početka rata.

Na tiskovnoj konferenciji u Istanbulu, predstavnici nevladinih organizacija upozorili su da se humanitarno stanje u toj pokrajini svakim danom pogoršava, rekavši da su u bombardiranju poginuli desetci civila a više od 200.000 ljudi je moralo napustiti dom otkad su krajem travnja počeli zračni udari u Idlibu.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) je u petak objavio da je gotovo 950 ljudi, uglavnom boraca i oko trećine civila, poginulo u zadnjih mjesec dana u borbama u Idlibu i u okolici.

Eskalacija u Idlibu, pokrajini koja graniči s Turskom, najgora je otkako su se Moskva i Ankara, pokrovitelji nekih pobunjeničkih skupina, u rujnu 2018. dogovorile o uspostavi “demilitarizirane zone” koja će pobunjenička područja razdvajati od vladinih.

Dogovor je tek djelomično proveden zbog odbijanja džihadista da se povuku iz buduće tampon-zone.

Premda režim nije službeno objavio ofenzivu na Hayat Tahrir al-Cham (HTS, bivši ogranak Al Kaide) u pravom smislu, uz pomoć saveznika je pojačao bombardiranje i oslobodio rubna područja pokrajine Idliba.

U ratu u Siriji koji je počeo 2011. izginulo je više od 370.000 ljudi.

(Hina)

foto: EPA/JIM LO SCALZO

Tagovi: bombardiranje, donald trump,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE