Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

U dvije godine na hrvatskim prometnicama nastradalo 1144 djece

Većina stradale djece je adolescentne dobi ...

Objavljeno 08.05.2019
Antonela Verković

U protekle dvije godine na hrvatskim je prometnicama u nesrećama kao putnici u vozilima nastradalo 1144 djece, rečeno je na obilježavanju Petog globalnog tjedna cestovne sigurnosti u koji su uz liječnike uključeni i policija te škole, a koje je u Splitu u srijedu organizirao Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Statistiku za cijelu Hrvatsku iznio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa PU splitsko-dalmatinske Siniša Mihanović, koji je istaknuo da najveći broj djece strada kao putnici u vozilima. Tako je u 2017. godini kao putnik u vozilu stradalo 617 djece od čega njih pet smrtno, a godinu dana kasnije nastradalo ih je 527.

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović kazao je da je većina djece koja stradavaju zbog ozljeda u prometnim nesrećama adolescentske dobi, pa se postupcima prevencije pokušava smanjiti broj ozljeda u djece, posebno onih najtežih, a time i smrtnost djece u prometu.

“Ne samo to, nego i u onih kod kojih se ozljeda dogodi ona ne mora biti teška, niti mora biti ozljeda glave koja će ostaviti trajne posljedice i štetu za to dijete i obitelj. Važno je raditi na ovaj način na koji mi radimo, da se okupe liječnici, policija, škole, vrtići i da zajednički radimo, da zajedničkim akcijama provodimo preventivne programe, jer je najbolje da se ozljeda ne dogodi”, istaknuo je Meštrović.

Ivana Bočina iz Odjela za epidemiologiju i prevenciju ozljeda županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rekla je kako se ova konferencija održava povodom Petog UN-ovog globalnog tjedna cestovne sigurnosti, s ciljem da se javnost osvijesti da se zajedničkim radom može djelovati na prevenciji ozljeda u prometu i tako spase životi.

“Ovo je već treća godina da obilježavamo ovaj dan i zahvaljujući zajedničkom radu sa školama i policijom postižemo sve bolje rezultate, osobito kod djece i mladih koji mijenjaju svoje ponašanje u pozitivno u odnosu na poštivanje pravila u prometu”, istaknula je Bočina.

Izdvojila je projekte “Spasimo živote djece u prometu” koji se provodi za učenike nižih razreda osnovnih škola i “Oprez je cool” za učenike srednjih škola, kojima se pokušava obuhvatiti što više djece kako bi kroz interaktivna predavanja i radionice naučila kako se ponašati u prometu.

Rekla je da su posebno usmjereni prema mladim vozačima i maturantima s obzirom da nije dovoljno ono što nauče u prometnim školama, već je bitno da se suoče s vlastitim rizicima, da ih spoznaju i ponašaju se u skladu s njima.

(Hina)

FOTO: FaH/ Mladen VOLARIĆ /ds

Tagovi: djeca, policija, prometna nesreća, stradali,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE