Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Kolumne

U Hrvatskoj se najbolji boje najgorih!

Sindikate vode loši radnici i štite neradnike, najbolji radnici šute… U školi se najbolju djecu ismijava, govori im se da su štreberi… - piše prof.dr.sc. Željko Požega

Objavljeno 28.03.2019
dr. sc. Željko Požega

Ulazim u dvoranu 1, inače najveću dvoranu na osječkom Ekonomskom fakultetu, a u njoj preko 200-tinjak studenata. Govorim im da želim s njima pričati o prosjeku ocjena, odnosno o tome jesu li oni koji više uče i imaju veći prosjek ocjena ujedno i pametniji te hoće li oni prije uspjeti u karijeri i životu. Drugim riječima, pitam ih koliko je važno imati dobre ocjene i biti marljiv student (učenik).

Petnaestak studenata diže ruke, glasno raspravljaju, tvrde da je prosjek ocjena potpuno nebitan i da su oni sa visokim prosjekom ocjena štreberi (to je kod nas uvreda), da nisu pametni i sposobni itd. Čak su i prilično agresivni, ne prema meni, nego prema tim štreberima o kojima pričamo, iako ne govorimo o konkretnim osobama.

Svi ostali u dvorani šute, kod nekih čak i spušteni pogledi prema dolje.

Kada je rasprava završila, bezobrazno izvedem sve te agresivce pred katedru i govorim im neka sada pred svima kažu koliki je njihov prosjek ocjena. Pogađate, od 2,0 do 2,6 ili 2,7. Kažem potom da dignu ruke oni koji imaju prosjek ocjena od 4,0 do 5,0. Kada su digli ruke, pitam ih zašto šute? Tišina i muk u prepunoj dvorani kao da je prazna. Odlikaši skrivaju pogled da ih slučajno ne bih prozvao. Radio sam to sa više generacija studenata i u srednjoj školi, uvijek ista reakcija.

Moj je zaključak da se najbolji boje najlošijih. Ako se ne boje, onda se barem pred njima povlače i ne žele im se suprotstaviti. I to je jedan od razloga zašto smo kao država nerazvijeni. Jer u svim segmentima društva najbolji se povlače pred najlošijima.

U znanosti su najbolji znanstvenici negdje u pozadini,

U političkim strankama napreduju lošiji, bolji šute i ne suprotstavljaju se…

Sindikate vode loši radnici i štite neradnike, najbolji radnici šute…

U školi se najbolju djecu ismijava, govori im se da su štreberi…

Pravi branitelji ne žele se suprotstaviti lažnim braniteljima iako se zna koji su lažni…

Najpošteniji ljudi ne žele u politiku jer se boje da će oni nepošteni putem medija izmisliti laži o njima te ih tako osramotiti…

Slobodno nastavite niz…

Tagovi: loši, odlični, prosjek, učenici, Željko Požega,

Autor: dr. sc. Željko Požega

Prof. dr. sc. Željko Požega rođen je 06. svibnja 1979. godine u Našicama. Redovni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Osijeku na grupi kolegija vezanih za upravljanje ljudima. Vanjski je suradnik i predavač na još nekoliko fakulteta i ustanova. Što u suautorstvu, što samostalno, objavio je 90 znanstvenih radova te je sudjelovao na 57 znanstvenih skupova sa izlaganim radom. Predavač je na više od stotinu tečajeva, seminara ili radionica iz područja menadžmenta ljudskih resursa i upravljanja znanjem održanim u raznim gradovima i općinama te različitim institucijama, poduzećima ili udrugama. Voditelj je ili suradnik na nekoliko znanstveno – istraživačkih projekata. Također, kao član tima sudjelovao je u izradi više od deset strategija razvoja. Nadalje, za više desetaka poduzeća obavlja poslove savjetnika iz pojedinih područja upravljanja ljudima, odnosno zaposlenicima. Za više desetaka tvrtki izrađuje Pravilnik o radu, Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova te Pravilnik o motiviranju i nagrađivanju zaposlenika, zatim obavlja poslove organizacije rada i sistematizacije radnih mjesta, oblikovanja hijerarhijske organizacijske strukture i analize poslova te provodi programe i sustave motiviranja, nagrađivanja i obrazovanja zaposlenika. Također, u velikom broju institucija, poduzeća i udruga organizator je i voditelj cjelokupnog selekcijskog postupka kandidata vezano za prijem kandidata za rad na (ne)određeno vrijeme ili za izbor dobitnika stipendija učenika i studenata. U više desetaka projekata stručni je suradnik za područje ljudskih resursa. Dosad je bio angažiran kao savjetnik, edukator ili analitičar tržišta rada, socio – ekonomske analize i upravljanja ljudskim resursima prilikom izrade i provedbe više desetaka projekata financiranih iz različitih fondova Europske unije. Voditelj je izrade više od deset studija iz područja ljudskih resursa, tržišta rada, strukture poduzetnika i gospodarskih subjekata itd.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE