Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

U Kongu uhićeno 120 Fayuluovih pobornika

Tijekom jutra 50 pripadnika predsjedničke garde i policije opkolilo je Fayuluinu rezidenciju ...

Objavljeno 13.01.2019
Alan Srčnik

Oko 120 osoba, simpatizera kongoanskog oporbenpog vođe Martina Fayulua, uhićeno je u subotu u Kasengi, na jugoistoku Demokratske Republike Kongo, doznaje se od nekoliko izvora civilnog društva.

“Zahtijevamo bezuvjetno oslobađanje 120 osoba”, rekao je Guillaume Mambwe, aktivist ljudskih prava u Kasengi, 120 km sjeverno od Lubumbashija.

Fayulu, drugoplasirani na predsjedničkim izborima održanima 30. prosinca na kojima je dobio  34,8 posto glasova je rezultate izbora nazvao “izbornim državnim udarom” koji je iskonstruirao predsjednik u odlasku kako bi mu uskratio dolazak na vlast.

Fayulu tvrdi da je on pobjednik izbora s više od 60 posto glasova.

Reuters prenosi da njegovi odvjetnici zbog prijevare kane uložiti žalbu Ustavnome sudu Konga.

Tijekom jutra 50 pripadnika predsjedničke garde i policije opkolilo je Fayuluinu rezidenciju.

Felix Tshisekedi, koji je proglašen pobjednikom dobio je 38,57 posto glasova.

Vladajuća koalicija predsjednika DR Konga u odlasku Josepha Kabile osvojila je na parlamentarnim izborima većinu, objavili su u subotu koalicijski dužnosnici, a oporbeni čelnik Felix Tshisekedi pobijedio je na predsjedničkim izborima održanim isti dan.

Sumnja se da je Tshisekedijeva pobjeda, objavljena još u četvrtak, posljedica tajnog dogovora koji će Kabili omogućiti da zadrži utjecaj nad važnim ministarstvima i nad snagama sigurnosti.

Kabila će u idućih nekoliko dana odstupiti s vlasti u sklopu prvoga demokratskog prijenosa vlasti u Kongu u 59 godina neovisnosti te zemlje.

No predsjednik u odlasku pokazao je namjeru ostanka u politici te najavio mogućnost kandidiranja na predsjedničkim izborima 2023. godine.

Tshisekedijevi suradnici opovrgavaju navode o sporazumu s Kabilom te tvrde da je jedina svrha sastanaka održanih s predsjednikovim predstavnicima nakon izbora jamčenje mirnoga prijenosa vlasti.

 

(Hina)

Tagovi: fayulu, kongo, uhićenja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE