Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

U Opatiji održan kongres “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015- 2030 Futur Z”

Na kongresu je Kujundžić između ostalog prokomentirao iznos izdvojen iz proračuna za zdravstvo, uvođenje sekundarijata i povećanje broja specijalizacija za mlade liječnike

Objavljeno 16.11.2018
Lucija Tokić

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je na kongresu “Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015- 2030 Futur Z” danas Opatiji kako povećani iznos za zdravstvo iz Državnog proračuna u idućoj godini znači mnogo ali je i dalje nedovoljan za praćenje suvremenih trendova u medicini.

Osvrćući se na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je nedavno donesen u Saboru te je dočekan uz kritike dijela struke, Kujundžić je rekao kako zakon “uravnotežuje stvari” te će omogućiti bolju dostupnost zdravstvenog sustava.

UMJESTO STAŽIRANJA SEKUNDARIJAT

Komentirajući nezadovoljstvo koje je izazvalo ukidanje stažiranja za mlade liječnike po izlasku s fakulteta, ministar je najavio kako će s taj problem nastojati riješiti uvođenjem tzv. sekundarijata, tijekom kojega bi mladi liječnici pod mentorstvom radili određeni broj mjeseci i stjecali iskustvo, a nakon toga bi im se omogućilo zapošljavanje.

“Oni ne smiju biti u neizvjesnosti, odnosno mora im se omogućiti zapošljavanje odmah”, kazao je Kujundžić. Stažiranje ne postoji u drugim zemljama EU, a Kujundžić kaže kako se oko ukidanja najviše bune oni koji su sudjelovali u pristupnim pregovorima za ulazak u EU i prihvatili da se to u Hrvatskoj provede.

POVEĆAN BROJ SPECIJALIZACIJA MLADIH LIJEČNIKA

Ministar je, među ostalim kazao, i kako je u posljednje vrijeme povećan broj specijalizacija za mlade liječnike čime se želi premostiti nedostatak specijalista na određenima područjima, što je posebno izraženo među anesteziolozima i pedijatrima.

DIGITALIZACIJA SUSTAVA ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucian Vukelić rekao je kako se radi na digitalizaciji sustava zdravstvenog osiguranja za što je potpisan ugovor od 124 milijuna kuna s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Uspostavlja se sustav e-kartona, e-naručivanja, a do 2020. godine bi trebao profunkcionirati cjeloviti e-HZZO.

Neke od ovogodišnjih tema Futur Z kongresa vezane su uz provedbu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti i rješavanju gorućih problema u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U dva dana kongresa razgovarat će se o ulozi domova zdravlja i lokalne samouprave, adekvatnom nagrađivanju doktora za dodatni rad i problemu manjka liječnika te o važnosti njihova stručnog i specijalističkog usavršavanja.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: digitalizacija, kongres, Milan Kujundžić, Opatija, proračun, sekundarijat, specijalizacija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE