Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

U Opatiji započeo festival hrvatskog dokumentarnog filma

Svjetskom premijerom filma Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu, otvoren je 18. Liburnia Film Festival

Objavljeno 25.08.2020
Ivona Amidžić

Svjetskom premijerom filma Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu, otvoren je 18. Liburnia Film Festival.

U svom punoljetnom izdanju festival hrvatskog dokumentarnog filma, što se održava u Opatiji od 24. do 28. kolovoza, donosi 21 film u konkurenciji za nagrade publike i žirija, od čega sedam svjetskih i dvije hrvatske premijere.

„Tijekom snimanja ovog filma rođene su četiri bebe i jedna možda još stiže, ali tako je to valjda kada radite film o rodama“, našalio se Tomislav Jelinčić najavljujući svoj novi dokumentarni film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu te dodao: „Ovo nije samo film o Stjepanu i rodi, već je ovo priča s kojom se svi mogu identificirati samo trebaju odabrati hoće li se identificirati s čovjekom ili životinjom.“

Osim Tomislava s obitelji, u Opatiju je na premijeru filma stigao protagonist Stjepan koji se o najpoznatijoj rodi u Hrvatskoj brine već 28 godina. „Večeras su Klepetan i Malena sami kod kuće“, nastavio je u duhovitom tonu Stjepan te dodao kako nije mogao propustiti premijeru jer film još nije imao prilike gledati i rekao da će se njihova priča zasigurno nastaviti.

Drugi programski slot, koji svake festivalske večeri počinje u 22.30, nastavio se programom filmova u konkurenciji za nagrade 18. LFF-a. Prvi je prikazan nagrađivani film Gorana Devića U ime Republike Hrvatske koji prati Marka Franciškovića, koji je od pojedinca s namjerom da promijeni društvo postao objekt lišen slobode zatvoren u psihijatrijskoj ustanovi.

Potom je uslijedio Moj Svemir Yulije Moline, dokumentarac koji je prošli vikend dobio nagradu za najbolji film na ljubljanskom FEKK-u. Autorica je u filmu pratila kompliciran odnos između majke ruske imigrantice i njezine kćeri, feminističke ulične umjetnice.

Prvu festivalsku večer zatvorio je film Karla Voriha Mila. Radi se o priči o traumatičnom odrastanju istoimene protagonistice zbog čega je ona odselila iz Hrvatske. Film je predstavio Marko Bičanić, asistent montaže.

LFF-ov program Stanje pripravnosti, inače dio programa Doba moći Europske prijestolnice kulture – Rijeka 2020, započeo je prije samog svečanog otvorenja u opatijskoj Vili Antonio projekcijom filma Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom Henrika Georgssona. Tijekom pet dana, koliko traje 18. LFF bit će prikazano još šest filmova koji se bave ekstremnim političkim tendencijama diljem Europe, a upravo će oni biti povod za razgovor na okruglom stolu Mali i veliki (faš)izmi koji će se održati u četvrtak, 27. kolovoza, u 18.30 u Vili Antonio.

Sa svim autorima filmova publika ima priliku razgovarati na Piću s autorima koje se održava svakog sljedećeg dana nakon projekcija u 16.30 u Caffe baru Eugenian. Drugi festivalski dan, utorak 25. kolovoza, donosi devet filmova, od čega tri svjetske premijere.

foto: www.liburniafilmfestival.com

Tagovi: festival, film, liburnia, Opatija, starac i roda,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE