Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Uključite se u humanitarnu utrku End Polio Family run Osijek u organizaciji Rotary kluba

Humanitarna utrka održat će se dana 24. listopada 2020. godine, s predviđenim startom u 10.00 sati ispred restorana Kopika.

Objavljeno 15.10.2020
Darija Kovačić

Humanitarna utrka End Polio Family run Osijek 2020 će održati će se dana 24. listopada 2020. godine, s predviđenim startom u 10.00 sati ispred restorana Kopika.

One koji se još nisu prijavili za trku mogu to učiniti putem sustava za prijavu https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/3868 . Za sve sudionike koji se prijave te plate kotizaciju koja iznosi 100 kn za individualne natjecatelje i 150,00 kn za timove sponzori Jamnica. Ferivi, Coca Cola, Prvo hrvatsko pivo, PIK Vrbovec, Folding, Studio HS Internet, Čarobni tim, Pipi, pripremili su bogate startne pakete i nagrade koje će se dijeliti u brojnim kategorijama.

Cilj je utrke potaknuti brigu za zaštitu zdravlja naše djece, odnosno utrka predstavlja i svojevrsni nastavak podrške svjetskom programu borbe protiv dječje paralize koju provodi Rotary International pod nazivom End Polio Now. Humanitarni projekt ima i lokalni karakter, pa će se dio prikupljenih sredstava iskoristiti za donaciju SOS Dječjem selu Ladimirevci. Uz glavnog organizatora Rotary klub Osijek J.J. Strossmayer, jednog od najmlađih Rotary klubova na području Hrvatske, tehničku podršku utrci pružaju Run4Fun odnosno Zen Timing.

Inače, riječ je o pojedinačnoj i timskoj trci ukupne dužine 5 km sa startom i ciljem na osječkoj Copacabani. Ideja je da se u timsku utrku uključi najmanje dva člana obitelji/tima te da ukupno pretrče 5 kilometara (dakle maksimalno pet osoba u ekipi po najmanje 1 km po članu). Ideja je također, da zadnji kilometar (od visećeg mosta do cilja) istrči/prehoda najmlađi član obitelji/tima. Iako je utrka natjecateljskog karaktera, pozivamo građane da se pridruže projektu, pa su dobrodošli i oni koji inače ne trče, te da barem prošetaju predviđenom stazom.

Osim humanitarnog karaktera, cilj ovog projekta je podići svijest građana o važnosti fizičke aktivnosti. Naime, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije samo nedovoljna tjelesna aktivnost uzrokuje oko 3,2 milijuna smrti godišnje na globalnoj razini. Stoga bi nas trebalo zabrinjavati da tjelesna aktivnost mladih u Hrvatskoj značajno opada. Primjerice 2002. godine 33,5% hrvatskih petnaestogodišnjaka je bilo u dovoljnoj mjeri tjelesno aktivno, dok je taj udio 2014. godine pao na 25,4%. Kod učenica u dobi od 15 godina taj udio je pao sa 16,8% u 2002. na samo 11,7% u 2014.godini.

U razdoblju od 2013. do 2017. u Hrvatskoj je zabilježen najveći porast postotka osoba koje ne vježbaju i ne bave se sportom među svim zemljama EU (sa 17 na 37%). Prema predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije do 2030. će svako drugo dijete biti pretilo. Vjerojatno će situacija biti još alarmantnija ako se nastavi s trenutnim mjerama koje ograničavaju mogućnosti djece za bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću općenito.

Zato budimo odgovorni prema našoj djeci i našem zdravlju te izađimo trčimo i šetajmo kroz dnevni boravak na otvorenom, našoj Promenadi koju čak i ugledni britanski časopis Time Out proglasio najljepšom u Hrvatskoj, pozivaju iz Rotary kluba Osijek.

Tagovi: humanitarna utrka, Rotary klub Osijek,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE