Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Ukrajina razmatra mirnu reintegraciju Donbasa po uzoru na hrvatski model

Černiš je rekao u petak na tiskovnoj konferenciji da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu - civilnu, vojnu i policijsku

Objavljeno 02.02.2019
Alan Srčnik

Ukrajinsko ministarstvo za privremeno okupirane teritorije i raseljene osobe razmatra političku i diplomatsku reintegraciju Donbasa po uzoru na mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, izjavio je ministar Vadim Černiš a prenose ukrajinski mediji.

Černiš je rekao u petak na tiskovnoj konferenciji da je Ukrajina predložila uvođenje tri komponente u okupiranom Donbasu – civilnu, vojnu i policijsku.

“Međutim, redoslijed postupaka nekih procesa treba slijediti primjer istočne Slavonije, ali ne na način da budu njezina egzaktna kopija”, rekao je ministar.

Kazao je da je “prva stvar da je civilna kontrola jednako potrebna kao i vojna”.

Stoga, čim vojna komponenta zajamči sigurnost, uvodi se civilna komponenta tzv. mirovne misije kako bi osigurala mir, istaknuo je Černiš.

Dodao je da treća komponenta, policijska, mora biti uvedena od kontaktne linije do ukrajinske državne granice.

On je naglasio da puna kontrola nad okupiranim teritorijem treba biti prenesena na civilnu komponentu.

“Mi smo predložili komponente i mandat (mirovne) misije po uzoru na iskustvo Hrvatske. Sada se ponovno javlja manipulacija. U Hrvatskoj imaju dva iskustva: iskustvo vojne operacije i drugo iskustvo – mirne reintegracije. Mi sada govorimo o mirnoj reintegraciji na principu istočne Slavonije”, izjavio je ministar.

(Hina)

foto: ilustracija

Tagovi: černiš, reintegracija, ukrajina,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE