Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Umro sin mlade Britanke koja se pridružila Islamskoj državi

Begum je rekla kako je već izgubila dvoje djece, ali da ne žali što se pridružila Islamskoj državi

Objavljeno 09.03.2019
Ivona Amidžić

Novorođeni sin Šamime Begum, Britanke koja se pridružila Islamskoj državi, umro je ovaj tjedan u izbjegličkom kampu u Siriji od upale pluća, javlja u subotu BBC.

Begum je napustila London kako bi se pridružila Islamskoj državi u dobi od 15 godina.

Britanski ministar unutarnjih poslova Sajid Javid oduzeo joj je britansko državljanstvo kada je nakon rođenja sina zatražila da se vrati u zemlju i sada je izložen kritikama zbog smrti njezina djeteta.

Obiteljski prijatelj optužio je Britaniju da nije zaštitila dijete, a oporbeni laburisti ocijenili su da je smrt djeteta posljedica “bešćutne i nehumane” odluke.

Konzervativni zastupnik i bivši ministar pravosuđa Phillip Lee pozvao je vladu da “razmisli” o svojoj “moralnoj odgovornosti” za tu tragediju. Ocijenio je da je unatoč Beguminim stajalištima odluka da joj se oduzme državljanstvo i time uskrati mogućnost povratka u zemlju “potaknuta populizmom”.

Glasnogovornik britanske vlade rekao je da je smrt djeteta “tragična”

Dodao je da je vlada opetovano savjetovala britanskim državljanima da ne odlaze u Siriju i naglasio da će “i dalje činiti sve što može kako bi spriječila ljude da budu uvučeni u terorizam i da putuju u opasne zone sukoba”.

Begum, koja je napustila zemlju 2015. s dvije školske prijateljice, pronašao je novinar The Timesa u sirijskom izbjegličkom kampu sredinom veljače.

Kazala je da je živjela sa suprugom, nizozemskim borcem Islamske države, u posljednjem uporištu kalifata i da je već izgubila dvoje djece, kriveći za to teške uvjete života. Tada je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Kazala je da ne žali što se pridružila Islamskoj državi, ali i da smatra da je kalifat pri kraju.

Nedugo nakon što je rodila sina, Džaraha, BBC-ju je kazala da želi da dijete bude Britanac i da odraste u Velikoj Britaniji.

Džarah je umro u četvrtak od upale pluća, po liječničkom certifikatu. Imao je manje od tri tjedna.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: britanka, djevojka, islamska, Islamska država, kamp, Sirija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE