Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Ustavni stručnjaci Barić i Palić različito o obvezi nošenja maski na otvorenom

Barić: "U tome ne vidim neku specijalnu ustavnopravno dvojbu. Ima puno ozbiljnijih prava koja se krše (mjerama), na puno ozbiljniji način"

Objavljeno 01.04.2021
Ivona Amidžić

Profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić drži da eventualna odluka Stožera o obveznom nošenju maski u Zagrebu na otvorenom prostoru nije ustavnopravno problematična, dok ustavni stručnjak Mato Palić smatra da je dvojbena.

Zagrebački Stožer civilne zaštite u srijedu je najavio da će Nacionalnom stožeru predložiti pooštravanje protuepidemijskih mjera u Zagrebu, među kojima je i obvezno nošenje zaštitnih maski na licu i na otvorenom prostoru.

“U tome ne vidim neku specijalnu ustavnopravno dvojbu. Ima puno ozbiljnijih prava koja se krše (mjerama), na puno ozbiljniji način”, kazala je ustavna stručnjakinja Barić za Hinu.

Dodala je da u eventualnoj obvezi nošenja maske na otvorenom ne vidi problem.

Ističe da je takva odluka već donesena i u nekim drugim državama, a da je takva obveza najmanje invazivna prema pitanjima prava i sloboda osoba.

Ranije je najavu takve odluke komentirao i ustavni stručnjak Mato Palić, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku. Po njemu, ta je odluka ustavnopravno dvojbena jer ne prolazi test razmjernosti.

“Obveza nošenja maski na otvorenom prostoru bez čvrstih dokaza da se virus jednako širi na otvorenom kao i u zatvorenom prostoru je odluka koja bi mogla biti ustavnopravno dvojbena”, napisao je Palić na Facebooku.

Također, prema Paliću, takva je odluka dvojbena jer lokalni, u ovom slučaju zagrebački Stožer, ne može bez odobrenja Nacionalnog stožera uvoditi strože mjere.

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio je kako će razmotriti prijedlog zagrebačkog Stožera, iako je, prema izjavama na konferenciji za medije, moguće da se ta odluka neće odnositi na sve situacije boravka na otvorenom prostoru, nego tamo gdje se ne može održavati fizički razmak između osoba.

“Mjera nošenja maski na otvorenom odnosi se na mjesta gdje je puno ljudi, na tržnici, na rivi, a vjerujem da će i zagrebački prijedlog biti logičan”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak komentirajući  taj prijedlog, staknuvši da ga u tom trenutku još nisu vidjeli.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Maske, maske na otvorenom, mato palić, sanja barić, stručnjaci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE