Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Varaždinska bolnica: Godinu dana od prvozaraženoga

Varaždinska županija prije točno godinu dana imala je prvu osobu zaraženu koronavirusom, a do danas ima 395 smrtnih slučajeva

Objavljeno 02.03.2021
Ivona Amidžić

Varaždinska županija prije točno godinu dana imala je prvu osobu zaraženu koronavirusom, a do danas ima 395 smrtnih slučajeva, rekao je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Robert Vugrin na konferenciji za novinare održanoj u utorak u varaždinskoj Općoj bolnici.

Vugrin je podsjetio da je vrhunac koronakrize u Varaždinskoj županiji bio 15. prosinca, kada je u bolnici na liječenju bilo 278 težih bolesnika, a vrhunac na respiratorima bio je 24 pacijenta u jednom danu.

„Početkom studenoga 2020. godine imali smo od svih županija najveći rast, najveća odstupanja od prosjeka jer se nisu shvaćala naša upozorenja. Bili smo 16 dana regija s najgorom epidemiološkom situacijom uopće na europskom kontinentu“, rekao je Vugrin.

„To nam je uzrokovalo i najveći broj hospitaliziranih u Hrvatskoj i najveći broj smrtnih slučajeva na broj stanovnika – do danas 395 slučajeva povezujemo s covidom-19“, dodao je.

Vugrin je rekao da je situacija sada povoljnija upravo zbog mjera koje su predložili početkom studenoga, a koje su poslije prihvaćene.

„Tijekom posljednja 24 sata imamo 11 novih slučajeva, sedmodnevnu incidenciju oko 50, svojevremeno smo imali iznad 1200. Imamo 14-dnevnu incidenciju oko 100, a svoj vrh imali smo na 2400″, izjavio je Vugrin i dodao da danas imaju 40 osoba na bolničkom liječenju, a već peti dan su bez osoba na respiratoru i šesti dan nemaju umrlih.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je da su kumulativno imali 1340 pacijenata, a kada se taj broj pomnoži s danima koje su proveli na liječenju, dobije se 20.975 dana i prosječan boravak u bolnici od 16 dana.

„Naša statistika se uklapa u generalnu statistiku koja kaže da do 10 posto zaraženih osoba završi na liječenju u bolnici”, rekao je Kudelić, dodajući da je jedan posto svih bolesnika završilo u jedinici intenzivnog liječenja, a velik broj njih je umro.

Opća bolnica Varaždin ima oko 1900 zaposlenika, a gotovo 500 ih je bilo zaraženo i preboljelo je infekciju koronavirusom, istaknuo je ravnatelj.

„Poznata je činjenica da je postotak obolijevanja zdravstvenog osoblja puno viši nego u općoj populaciji. U jednom trenutku je 10 posto bilo izvan stroja, imali smo 160 ljudi što zaraženih, što u samoizolaciji. Bez pomoći zdravstvenih djelatnika iz cijele Hrvatske preko Ministarstva zdravstva ne bismo uspjeli prevladati taj val“, rekao je Kudelić.

Epidemiologinja Katica Čusek Adamić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije iznijela je podatke o dosadašnjem cijepljenju, ističući da je dosad dvije doze primilo 2618 zdravstvenih djelatnika i korisnika domova za starije i nemoćne. U drugoj fazi cijepe se osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici distribucijom cjepiva liječnicima obiteljske medicine.

„Ukupno je do sada liječnicima primarne zdravstvene zaštite distribuirano 3610 doza cjepiva koje je prošli tjedan potpuno potrošeno“, rekla je Čusek Adamić te najavila da će, kada dobiju veće količine cjepiva, otvoriti punktove za masovnije cijepljenje.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin komentirao je situaciju vezanu uz opskrbu lijekovima te je rekao kako nisu jedina bolnica u Hrvatskoj u kojoj je opskrba otežana zbog duga veledrogerijama.

„U dogovoru s osnivačem, županijom, osigurali smo financijska sredstva za koliko-toliko normalnu opskrbu, no ako ne dođe do nekih kapitalnih promjena na razini kompletnog zdravstvenih sustava, postoji realna opasnost da će doći do nestašice i obustave isporuke“, rekao je Kudelić.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: covid, koronavirus, Varaždin, varaždinska bolnica, zaraženi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE