Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Von der Leyen: Poduzetnici i tvrtke moraju stvarati nova radna mjesta, mi ćemo pomoći

"Članicama se preporučuje da se usredotoče na olakšavanje prijelaza s potpore za krizna radna mjesta na stvaranje održivih radnih mjesta koja će odoljeti izazovima budućnosti"

Objavljeno 08.03.2021
Ivona Amidžić

Predsjednica Europske komisije u srijedu je izjavila da je u oporavku europskog gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa na poduzetnicima, malim i srednjim poduzećima te velikim kompanijama da stvaraju nova radna mjesta, ali da i zemlje članice te “mi na europskoj razini”, moramo pomoći i osnažiti te napore.

Šefica EK-a Ursula von der Leyen je sudjelovala je na konferenciji Europske pučke stranke (EPP) na temu “Poslovi za snažan oporavak”, uz  grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, predsjednika EPP-a Manfreda Webera, Ivana Štefaneca kao zastupnika i predsjednika Malih i srednjih poduzeća Europe (SME Europe), druge europarlamentarce, dionike pogođene krizom, vodeće izvršne direktore europske poslovne zajednice te mlade ljude.

“Dopustite mi da budem jasna: u našem socijalno-tržišnom gospodarstvu, stvaranje radnih mjesta nije zadatak države. Stvaranje novih radnih mjesta je na poduzetnicima, našim malim i srednjim poduzećima i našim velikim kompanijama (…)No, zemlje članice i naravno mi na europskoj razini možemo pomoći i osnažiti te napore i to je upravo ono što činimo”, kazala je von der Leyen.

Prema njezinim riječima, uz pomoć Akcijskog plana za europski stup socijalnih prava i mehanizma EASE  (Učinkovita aktivna podrška zapošljavanju), ambicija Komisije je usmjerena na “socijalni, pošten oporavak s obiljem radnih mjesta”.

“Uz EASE, Komisija zemljama članicama preporučuje da se usredotoče na olakšavanje prijelaza s potpore za krizna radna mjesta na stvaranje održivih radnih mjesta koja će odoljeti izazovima budućnosti”, rekla je šefica EK-a.

Istaknula je da se to može postići, primjerice, kombinacijom poticaja za zapošljavanje mladih, prekvalifikacijom i poboljšanjem znanja svih dobnih skupina, te naravno podrškom za poduzetnike.

Za to, kako tvrdi “postoji obilje mogućnosti: bespovratna sredstva za novoosnovana poduzeća, modeli subvencioniranja strukovnog školovanja, ili prilagođene podrške ljudima koji prvi put ulaze na tržište rada”.

Glede gospodarskog oporavka, kazala da EASE poseban naglasak stavlja na sljedeću generaciju jer su mladi među najteže pogođeni zdravstvenom krizom.

“Danas je u Europi 18% mladih bez posla. To nikada nećemo prihvatiti”, poručila je von der Leyen.

Za program oporavka NextGenerationEU je rekla da predstavlja brojne prilike za tvrtke i radnike.

“Zajedno s europskim proračunom, investiramo 1,8 bilijuna eura (…) to će posebice osnažiti srednja i mala poduzeća koja su kičma naše ekonomije”, istaknula je predsjednica EK-a.

U raspravi je također istaknula važnost stjecanja novih vještina, podsjetivši da je cilj EK-a da do 2030. barem 60 posto odraslih svake godine bude uključeno u procese unaprijeđenja postojećih i stjecanja novih vještina.

“Do 2030. bi najmanje 78 posto odraslih trebalo biti zaposleno. I to je izvedivo ukoliko povećamo sudjelovanje žena u broju zaposlenih”, kazala je von der Leyen.

Grčki predsjednik se složio da “konstantno trebamo učiti i usvajati nove vještine kako bi ostali konkurentni”.

“Čak i prije izbijanja pandemije znali smo da smo usred tehnološke transformacije koja potpuno preoblikuje budućnost rada i znali smo da sustav po kojem smo mi odrasli, a to je da idemo u školu i potom stječemo diploma, više neće vrijediti za sljedeće generacije”, rekao je Mitsotakis.

Von der Leyen je podsjetila da je ova kriza “maraton” te da ćemo se “zajedno pobrinuti da naš oporavak urodi novim i održivim radnim mjestima za sve.

(Hina)

foto: screenshot

Tagovi: ek, ekonomija, europska komisija, poduzetnici, tvrtke, von der leyen,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE