Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Zagrebački samit je bio samit o proširenju Europske unije

Plenković: "Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju"

Objavljeno 07.05.2020
Ivona Amidžić

Nakon završetka Zagrebačkog samita premijer Andrej Plenković je istaknuo kako je to bio samit o proširenju. Dodaje kako je zapadnom Balkanu poslana poruka da ih se, unatoč zdravstvenoj krizi, nije zaboravilo.

Virtualni samit održao se umjesto fizičkog samita koji je bio predviđen 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

“Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju, na vlastiti gospodarski i socijalni oporavak nakon krize koja je pogodila sve”, glavna je poruka zemljama jugoistočne Europe, istaknuo je premijer.

Zagrebačku deklaraciju prihvatilo je 27 članica EU-a te makedonski premijer Oliver Spasovski, albanski premijer Edi Rama, predsjednik predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Plenković navodi kako “ovo u biti jest samit o proširenju, osobito u svjetlu političke odluke prije dva mjeseca o otvaranju pregovora s još dvije zemlje, dvije već pregovaraju nekoliko godina, a dvije bi to htjele u budućnosti. Ima zemalja kojima ta riječ ne sjeda najbolje u ušima iz niza razloga, ali ono što su činjenice, su činjenice.”

No, konkretan datum novog proširenja Europske unije “nije realno očekivati”, kaže Plenković.

Pregovore s EU-om već godinama vode Srbija te Crna Gora. Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za početak pregovora, ali ne i konkretan datum. Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo, a Kosovu, osim što ga ne priznaje pet članica EU-a, još trebaju vize za ulazak u EU.

(Hina)
foto: youtube (screenshot)

Tagovi: balkan, europska unija, plenković, zagrebački samit,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE