Sadržaj zagrebačke košarice od prije sto godina ukazuje na dobre socijalne prilike starih Zagrepčana. Naime, početkom 20. stoljeća u zagrebačkim košaricama na blagoslov se nosio kruh, vino, janjetina, ptičje meso, jaja mliječni proizvodi, sir, maslac i mlijeko – piše ZagrebDanas.hr.
Blagoslov jela i košara za Uskrs je običaj koji u Hrvatskoj postoji stoljećima, a dok se u Dalmaciji jede sirnica, Purgeri su skloniji bijelom kruhu. Peče se kruh u obliku pletenice u koji se upliće jaje, a za ručak su glavne zvijezde stolova purica ili janjetina.
Uskrsna šunkica prava je kraljica blagdanske trpeze, a tradicionalno se peče u kruhu. Šunka se obično jede uz mladi luk, naribani hren i rotkvice. Glavna dekoracija na stolu su ofrabana jaja koja svoje uskršnje ruho duguju prirodnim bojama, poput koprive i lukovice.
Orahnjača i makovnjača tradicionalne su slastice kojima ćemo zasladiti uskrsni objed.
Foto: Pixabay