Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Zakon o porezu na cigarete i alkohol ne donosi nikakvu korist!

Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, već će prije potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda

Objavljeno 25.07.2018
Antonela Verković

Primarni cilj odluke o poskupljenju cigareta i alkohola jest, naravno, smanjenje pušenja i opijanja. Pušačima to izuzetno teško pada iako su rijetki oni koji će zbog toga prestati. Najčešće se traže povoljnije opcije, raste crno tržište i do cigareta se dolazi na razne načine – samo prestanak nije opcija. Poskupljivanje, dakako, želi sve najbolje građanima i misli se na njihovo zdravlje, ali treba misliti i na državu.

Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koja se oštro usprotivila takvoj mogućnosti upozorivši kako bi to moglo izazvati gubitke proizvođačima duhanskih proizvoda i alkoholnih pića i državnom proračunu, te potaknuti otpuštanje radnika.

Uvođenje tzv. preventivnih poreza kroz izglasavanje izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju nije prihvatljiva opcija jer će ugroziti radna mjesta u duhanskoj i industriji pića, te potaknuti razvoj crnog tržišta, a pritom neće donijeti rješenje problema u zdravstvenom sustavu, niti osjetno smanjiti konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda, poručio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

TREBA LI UOPĆE ZAKON STUPITI NA SNAGU?

Hrvatsko je gospodarstvo u cjelini ionako preopterećeno porezima i drugima davanjima, što negativno utječe na konkurentnost hrvatskih tvrtki, ističe Majetić u priopćenju.

Osim toga, duhanska i industrija proizvodnje alkoholnih pića već su dodatno opterećene visokim trošarinama, pa svako novo oporezivanje stvara rizik od kompletnog urušavanja njihova poslovanja i posljedično gubitka velikog broja radnih mjesta.

Iskustva s drugih tržišta pokazuju da visoke cijene ne potiču na odabir zdravijeg načina života, već će prije potaknuti rast crnog tržišta. Na taj način država u konačnici ostaje bez značajnih prihoda, pa je takav potez kontraproduktivan i za punjenje proračuna, napominje HUP.

Za podizanje svijesti o nužnosti umjerene konzumacije i brige o vlastitom zdravlju potrebne su drugačije, dugotrajnije i opsežnije mjere, a novi, iznenadni nameti poduzetnicima sigurno nisu jedna od njih.

Osim toga, probleme zdravstvenog sustava treba rješavati cjelovitom reformom, koja će donijeti i racionalizaciju troškova, a ne isključivo kroz traženje novih izvora prihoda, kaže se u priopćenju.

(Hina)

Tagovi: alkohol, cigarete, HUP, porez,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE