Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Andrija Štampar” najavila nove epidemiološke mjere

Najveći broj zaražen su još uvijek mladi, ali se bilježe sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi prenose zarazu na roditelje...

Objavljeno 12.10.2020
Ivona Amidžić

Zamjenica ravnatelja NZJZ-a “Andrija Štampar” Sandra Šikić izjavila je u nedjelju da rekordni broj novozaraženih u Zagrebu ne predstavlja dramatično stanje “ni po kakvim parametrima”, ali je najavila da će se predložiti nove, “primjenjive i ostvarive” epidemiološke mjere.

U Zagrebu je jučer zabilježen rekordni broj od 201 novozaražene osobe koronavirusom i 356 ljudi kojima je izrečena samoizolacija, ali je Zagreb s 14 oboljelih na 100.000 stanovnika šesta županija u zemlji, kazala je Šikić.

Jučer je u “drive in” Zavoda na uzimanje briseva došlo više od 440 ljudi, ali Zavod prima uzorke iz Covid ambulanti i bolnica te drugih mjesta uzimanja uzoraka, kao što se u Zagrebu još provode testiranja na KBC Rebro i Vinogradska, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Klinici Fran Mihaljević.

Dakle, ukupno se testira više od 1.400 osoba dnevno, tako da postotak od 20 posto zaraženih, koji se iznosi, nije točan, kazala je Sandra Šikić i dodala da se svih više od tisuću uzoraka uspješno dnevno obradi na Štamparu, što je važno za ranu dijagnostiku i izoliranja bolesnika.

Ona je kazala da su žarišta obiteljska okupljanja i poslovni kontakti, gdje je došlo do većih grupiranja tako da “ne može jedan velegrad biti žarište”.

Najveći broj zaražen su još uvijek mladi, ali se bilježe sve više i osobe do 40 i 50 godina, što znači da ti mladi prenose zarazu na roditelje, upozorila je Sandra Šikić.

“Naši mladi ne šire namjerno virus. Možda je uzrok tome što oni imaju nikakve ili blage simptome koji su vrlo kratkotrajni”, kazala je i upozorila da su okupljanja na otvorenom velika mogućnost zaraze, ako ne drže distancu. Dodala je da sve zemlje u svijetu bilježe velike brojeve, pa tako niti grad Zagreb niti Hrvatska nisu izuzetak.

Zagreb će stoga predložiti odgovarajuće mjere, koje su primjenjive i ostvarive, a to su nošenje maske na otvorenom.

“Zdrav razum nalaže, da ako ne možete držati distancu – stavite masku”, istaknula je i izrazila uvjerenje da sugrađanima nošenje maske neće biti motiv da izbjegnu kaznu, nego zarazu i da zaštite zdravlje najmilijih.

“Kazne su kontraproduktivne. Grad Zagreb nije za kažnjavanje”, rekla je Sandra Šikić.

U nedjelju ranije iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ priopćeno je da je u Zagrebu u protekla 24 sata testirano 974 osoba na SARS-CoV-2, od kojih je kod 201 utvrđena bolest, a za 356 osoba izrečena je mjera samoizolacije.

Među njima 64 novooboljele osobe za sada su negativne epidemiološke anamneze, 98 osoba su kontakti osoba pozitivnih na koronavirus, a kod tri osobe moguće je izlaganje u zdravstvenom sustavu, kaže se i dodaje da je kod pet osoba moguće izlaganje na obiteljskim svečanostima i okupljanjima, a jedna je osoba doputovala iz BiH.

Također, kod jedne osobe je mogući uzrok izloženost na vjerskom okupljanju, kod tri izloženost prilikom sportskih aktivnosti, a kod sedam osoba moguća je izloženost tijekom izlazaka.

Četiri su novooboljele osobe strani državljani, od kojih je jedna osoba iz azila, kaže se i dodaje da je obrada za 15 osoba još u tijeku.

Nije bilo pozitivnih korisnika niti djelatnika domova za starije osobe na području grada Zagreba, no tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod šest učenika osnovnih škola te osam učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 64 učenika i jednog nastavnika osnovnih te 155 učenika srednjih škola. U Karanteni Grada Zagreba trenutno se nalaze 24 osobe.

Trenutno su u Gradu Zagrebu 852 aktivna slučaja, a 3.266 osoba nalazi se u samoizolaciji.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: COVID-19, epidemiološke mjere, koronavirus, Maske, sandra šikić, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE