Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Zasad prijavljeno 25 novozaraženih u tri slavonske županije

Još se čekaju rezultati gotovo 500 osoba koje su bile u neposrednim kontaktima sa zaraženim osobama

Objavljeno 04.07.2020
Ivona Amidžić

U Vukovarsko-srijemskoj dvoje, u Požeško-slavonskoj 13, a u Brodsko-posavskoj deset novozaraženih osoba. No, čekaju se rezultati gotovo 500 osoba koje su bile u neposrednim kontaktima sa zaraženim osobama, piše Radio Osijek.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je dvoje novih pozitivnih osoba na COVID-19. Riječ je o osobama iz Županje.

U protekla 24 sata testirano je 100 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 2.760. U samoizolaciji na području županije nalazi se 289 osoba. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 62, od kojih je 41 osoba izliječena. Trenutno je u županiji jedna osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivan je 1 zdravstveni radnik (jedna medicinska sestra/tehničar). Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 19 (tri liječnika i 16 medicinskih sestara/tehničara).

Novo je žarište koronavirusa je Požeško-slavonska županija, čiji je Stožer civilne zaštite sinoć izvijestio o 13 novih slučajeva, tako da se broj zaraženih popeo na 58. Hoće li biti još oboljelih, saznat će se nakon testiranja više od 200 uzoraka koji su uzeti jučer.

Deset je novih slučaja zaraze koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, rečeno je na izvanrednoj konferenciji za novinare. Za dvoje se ne zna kako su se zarazili, a ostali su vezani uz privatnu zabavu i imaju gotovo 300 kontakata i stoga se očekuje da ova brojka zaraženih nije i konačna. Jedna je osoba hospitalizirana sa sumnjom na COVID-19, u devedesetim godinama. Svi drugi su na kućnom liječenju s blagim simptomima. Od ukupnog broja oboljelih troje je medicinskih djelatnika na liječenju, a u županiji je oko 60 medicinskih djelatnika u samoizolaciji.

Kako je rekao ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković osim osam zaraženih u Brodsko-posavskoj županiji među sudionicima svatova, koji su bili na zagrebačkom području zaraza koronavirusom dosad utvrđena kod ukupno 26 osoba iz različitih dijelova Hrvatske.

Vezano uz zarazu u svatovima, oboljela su tri zdravstvena djelatnika, a ukupno 32 djelatnika slavonskobrodske bolnice su u samoizolaciji, jer su bili njihovi kontakti.

“Ova situacija i brojke nisu konačni, nisu obrađeni svi nalazi. Očekujem da će ove brojke još rasti”, rekao je Cvitković te podsjetio da su među testiranima i osobe koje su kontakti zaraženih osoba iz slučajeva koji su evidentirani u susjednim županijama – Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj.

Koliko se situacija usložnjava brojkom je ilustrirao i ravnatelj bolnice Josip Samardžić podsjećajući da je u protekla tri dana uzeto više od 500 briseva, a prije toga ritam je bio 20-ak briseva dnevno.

Samardžić je rekao kako je u ovom trenutku u samoizolaciji 60 do 80 djelatnika iz zdravstvenog sustava u Brodsko-posavskoj županiji. Zbog te činjenice kaže biti će potrebna reorganizacija rada zdravstvenih sustava, koji za sada funkcioniraju.

foto: screenshot

Tagovi: COVID-19, koronavirus, novoobiljeli, novozaraženi, Slavonija, županije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE