Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

Zbog pripadnosti IS-u Irak osudio trojicu Francuza na smrt

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja u bagdadskim zatvorima, a aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava zaključuju kako nema jamstava da će suđenja biti pravedna"

Objavljeno 26.05.2019
Ivona Amidžić

Trojica Francuza osuđena su u nedjelju na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je AFP-u sudac bagdadskog suda koji je sudjelovao u donošenju presude.

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devet svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak.

“Osuđeni su na smrtnu kaznu pošto je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe IS”, rekao je dužnosnik suda, želeći ostati anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

U skladu s iračkim zakonom, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li sudjelovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja IS-u u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor.

Presude izrečene u nedjelju mogle bi ponovno otvoriti raspravu o problematičnom pitanju povratka džihadista u zemlje iz kojih potječu.

Odvjetnik Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo djelovanje pravosuđa.

“Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja provedenih u bagdadskim zatvorima”, kazao je odvjetnik Me Nabil Boudi.

“Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo nam je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku”, rekao je za AFP.

Aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava osudili su “realnu opasnost od mučenja” te dodali kako “nema jamstava da će suđenja biti pravedna”.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Tagovi: francuski državljani, Irak, is, ISIS, Islamska država, smrtna kazna,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE