Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Žene ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima

Evo kako Hrvatska stoji po tom pitanju

Objavljeno 28.02.2019
Lucija Tokić

Žene širom svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke, u kojem Hrvatska najlošiji rezultat bilježi u zakonom zajamčenoj jednakosti spolova u visini mirovine.

Istraživanje “Žene, posao i zakoni 2019.” uključuje indeks razlika između žena i muškaraca, utvrđen na temelju podataka prikupljenih tijekom 10 godina iz 187 zemalja svijeta, uključujući Hrvatsku.

Rezultati pokazuju napredak u promatranom razdoblju, iskazan u rastu ukupnog indeksa sa 70 na 75 bodova, od mogućih 100. U Svjetskoj banci pripisuju to poboljšanje ukupno 274 reforme provedene u 131 zemlji kojima se jamči viši stupanj uključenosti žena u svijet rada.

Među poboljšanjima u Svjetskoj banci izdvajaju prijedloge zakona protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu u 35 zemalja, čime su zaštićene dvije milijarde žena. Ističu i ukidanje ograničenja zapošljavanja žena u pojedinim privrednim sektorima.

Ukupno je šest zemalja – Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Švedska i Luksemburg – zabilježilo maksimalnih 100 bodova, “što znači da ženama i muškarcima osiguravaju ista zakonska prava na mjerenim područjima”, ističe se u priopćenju Svjetske banke.

Prije 10 godina nijedna zemlja nije jamčila jednakost žena i muškaraca.

Slijedi skupina zemalja s po 97,50 bodova, koja uključuje Austriju, Kanadu, Estoniju, Finsku, Grčku, Irsku, Portugal, Španjolsku i Veliku Britaniju.

Hrvatska je u skupini sa Češkom, Italijom, Nizozemskom, Norveškom, Paragvajem i Slovačkom s 94,38 bodova.

Maksimalnih 100 bodova – što znači da su žene izjednačene s muškarcima – Hrvatska je zabilježila u kategorijama zakona koji ženama jamče identičnu slobodu kretanja kao i muškarcima, te pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, identičan pravni status bračnih partnera, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom.

Najslabiji rezultat – 75 bodova – Hrvatska je zabilježila na području zakona koji reguliraju jednakost žena i muškaraca u visini mirovina.

Među kriterije kojima se mjeri jednakost spolova u visini mirovine spada i eksplicitni mirovinski kredit za razdoblje posvećeno skrbi o djeci.

U kategoriji zakonske zaštite majki na radnom mjestu Hrvatska je zabilježila 80 bodova.

Taj pokazatelj uključuje zakone o porodiljnom i roditeljskom dopustu “koji će vjerojatno utjecati na ekonomske odluke žena pri razmišljanju o zasnivanju obitelji”, objašnjavaju u Svjetskoj banci.

Na dnu su ljestvice ukupno 187 zemalja s manje od 30 bodova i najizraženijom razlikom u pravnom položaju žena i muškaraca Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan.

“Kada bi žene imale jednake mogućnosti kao muškarci da ostvare svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo pravedniji već i prosperitetniji”, zaključila je u priopćenju privremena predsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Reforme u mnogim zemljama korak su u pravom smjeru ali “2,7 milijardi žena i dalje nemaju istu mogućnost izbora radnih mjesta kao muškarci”, upozorila je Georgijeva.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: muškarci, prava, Svjetska banka, žene,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE