Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Bizzare

Ženeva će kažnjavati prebučna vozila

Političari u švicarskoj Ženevi planiraju kažnjavati vozače prebučnih automobila koje će 'loviti' radarima za buku

Objavljeno 20.05.2019
Lucija Tokić

Političari u švicarskoj Ženevi planiraju kažnjavati vozače prebučnih automobila koje će ‘loviti’ radarima za buku, objavio je njemački časopis Autobild.

Ženevska gradska skupština namjerava do sredine ove godine proglasiti obaveznu dopuštenu razinu buke za automobile, kamione i motocikle.

Aktivisti pozivaju gradske vlasti pozivaju da buku ograniče na 80 decibela, što je otprilike razina glasnoće perilice rublja.

Gradski dužnosnici tvrde da stanovnici Ženeve pate od visoke razine prometnog onešišćenja, a buka je drugi najčešći oblik zagađenja u gradu.

Radarski uređaj koji bi registrirao preveliku buku i potom snimio vozilo koje je proizvodi ne bi trebao biti naročito skup, smatra gradska vijećnica Dephine Klopfenstein iz Stranke zelenih.

No razvoj uređaja bi zbog tehničkih razloga mogao potrajati neko vrijeme jer će takav radar morati razlikovati različite vrste vozila.

I nekoliko drugih europskih gradova bori se protiv prevelike buke u prometu, ali to čine ograničenjem brzine i ‘presvlačenjem’ ulica od kamenih kocaka asfaltom.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: vozila, Ženeva,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE