Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Znatan porast broja mrtvih u zrakoplovnim nesrećama 2018.

Protekle godine poginulo 556 ljudi, većina nesreća kojima je uzrok gubitak kontrole u letu ne može se preživjeti

Objavljeno 02.01.2019
Lucija Tokić

Prošle je godine došlo do velikog porasta broja mrtvih u zrakoplovnim nesrećama u odnosu na godinu ranije, ali je 2018. ipak bila deveta najsigurnija godina otkad se vodi statistika, piše BBC.

U zrakoplovnim nesrećama 2018. poginulo je 556 ljudi, dok ih je godinu prije poginulo 44, objavila je organizacija za sigurnost zračnog prometa (ASN).

Najteža nesreća prošle godine dogodila se u listopadu kada se avion kompanije Lion Air srušio u Indoneziji a poginulo je 189 ljudi.

Godina 2017. bila je najsigurnija u povijesti za komercijalne letove – nijedan veliki putnički zrakoplov nije se srušio.

ASN, organizacija sa sjedištem u Nizozemskoj, kazala je da je tijekom 2018. bilo 15 nesreća sa smrtnim posljedicama.

Uz onu Lion Aira, najgore su bile ona na Kubi u srpnju kada je poginulo 112 ljudi, u veljači u Iranu sa 66 mrtvih, te pri slijetanju zrakoplova u zračnu luku u Kathmanduu u ožujku kada je poginula 51 osoba.

Iako je stanje ukupno sve bolje kroz posljednjih dvadeset godina, ASN kaže da najveću zabrinutost izazivaju nesreće koje su posljedica gubitka kontrole u letu (LOC) jer se upravo zbog toga dogodilo najmanje deset od 25 najtežih nesreća u posljednjih pet godina.

LOC se odnosi na nesreće u kojima posada leta nije mogla održavati kontrolu nad zrakoplovom u letu, što je rezultiralo nenadoknadivim odstupanjem od željenog plana leta. LOC može proizaći iz niza smetnji uključujući kvarove motora, zaleđivanje ili gašenje i to je jedna od najkompleksnijih kategorija nesreća.

Prema Međunarodnoj udruzi zračnih prijevoznika (IATA) smanjenje ove kategorije nesreća prioritet je zrakoplovne industrije.

Većina nesreća kojima je uzrok gubitak kontrole u letu ne može se preživjeti, naglašava ASN.

(Hina)

foto: Pexels (ilustracija)

Tagovi: ASN, avioni, avionske nesreće,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE