Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

1. Simpozij hitne medicine održati će se u Osijeku

Simpozij će okupiti oko 200 aktivnih i pasivnih sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva, te 15 pozvanih predavača

Objavljeno 08.05.2023
Dorotea Hajduković

Od 12. do 14. svibnja u Osijeku će se održati 1. Simpozij hitne medicine na kojem se očekuje više od 200 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva, s više od 15 pozvanih predavača. Glavni povod za organizaciju ovog vrhunskog medicinskog događaja 10. je obljetnica osnutka Objedinjenog hitnog prijama pri KBC-u Osijek. Gotovo je nevjerojatan podatak da je u deset godina od postojanja OHBP-a pri KBC-u Osijek pregledano i obrađeno više od pola milijuna pacijenata. No, u 2023. prijam i opservacija pacijenta podići će se na novu razinu jer u drugoj polovini ove godine OHBP useljava i u novu zgradu te iz sadašnjih 400 četvornih metara podstanarstva na Klinici za kirurgiju ulaze u 3.000 četvornih metara prostora opremljenog po najvišim standardima EU-a.

– Otvorenje nove zgrade OHBP-a i naš 10. rođendan htjeli smo obilježiti na poseban način. Spontano i uz neki zanesenjački štih odlučili smo napraviti nešto dobro i veliko, a to je 1. Simpozij hitne medicine u Osijeku. Željeli smo predstaviti javnosti i kolegama naš mali dragocjeni kolektiv, kojem gravitira Grad Osijek, naša Županija i okolnih četiri, naš izvrsno obučen hitnjački odred koji može uspješno riješiti svaki zdravstveni problem. Simpozij će okupiti oko 200 aktivnih i pasivnih sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva, te 15 pozvanih predavača, uz podršku Ravnateljstva KBCO, uz pokroviteljstvo Ministarstva zdravstva i Hrvatske liječničke komore, te uz suorganizaciju Hrvatskog društva za hitnu medicinu. Cilj našeg skupa je podići razinu svjesnosti o važnosti hitne medicine te svakako izmjena zdravstvenih spoznaja i stručnih informacija uz mentoriranje najvećih stručnjaka hitne medicine i srodnih medicinskih grana. Pred nama je svakako sjajan događaj, velika obljetnica i velika godina u kojoj dobivamo svoj novi prostor i ujedno prvi novi objekt, koji se izgradio u okviru KBC-a Osijek u posljednjih 30 godina. Čast nam je i zadovoljstvo biti dio te priče, napominje dr. sc. Vedrana Makarović, pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek.

Inače, pacijenti na OHBP-u prema tegobama su raspodijeljeni u pet trijažnih kategorija. Najopasnija i najvažnija su prva i druga kategorija. To su najčešće životno ugroženi pacijenti dovezeni kolima Hitne pomoći gdje je već započeto pružanje pomoći, iako se alarmantno pogoršanje može dogoditi i kod naoko stabilnog pacijenta pri pregledu. Četvrta i peta kategorija su „hladni“ elektivni pacijenti, njihove tegobe su najčešće kroničnog ili blagog oblika. – Naši statistički podaci za 2021. i 2022. pokazuju da čak 89 posto od ukupno pregledanih pacijenta godišnje čine oni četvrte i pete kategorije. To je vrlo zabrinjavajuće jer se na takvim pacijentima gubi dragocjeno vrijeme i resursi, odrađuje se zapravo posao obiteljskog liječnika. Hitnjaci poštuju svakog pacijenta ali njihova energija treba biti usmjerena na slučajeve koje su pitanje života i smrti ili na one tegobe koje su unatoč višestrukim nastojanjima liječnika obiteljske medicine i dalje prisutne s tendencijom pogoršanja, poručuje dr. sc. Vedrana Makarović.

1. Simpozij hitne medicine u Osijeku za počinje u petak 12. svibnja u Kongresnom centru Vikarijata Osijek (Strossmayerova 58) u 15. 30 sati, a među pozvanim predavačima naći će se i vrhunska imena hitne intervencijske medicine iz Zagreba, Rijeke i Beograda.

Tagovi: kbc osijek, Osijek, simpozij, simpozij hitne medicine,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE