Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

177 milijuna eura za projekt poboljšanja i digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava

Projektom e-Škole uspostavit će se opsežna IT infrastruktura, osigurati najsuvremenija IT oprema, razviti obrazovni softver i povezati učenike i nastavnike...

Objavljeno 20.11.2020
Ivona Amidžić

Europska komisija je odobrila investiciju od više od 150 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda za digitalizaciju hrvatskog obrazovnog sustava.

Projektom e-Škole uspostavit će se opsežna IT infrastruktura, osigurati najsuvremenija IT oprema, razviti obrazovni softver i povezati učenike i nastavnike u 1.166 javnih osnovnih i srednjih škola diljem zemlje.

Ova jedinstvena nacionalna mreža poboljšat će uvjete za podučavanje i učenje i učiniti upravljanje školama učinkovitijim i transparentnijim.

Istovremeno, učenici i nastavnici imat će koristi od ciljanog osposobljavanja kako bi poboljšali svoje e-vještine, navodi Komisija.

Ukupna cijena projekta je veća od 177 milijuna eura, od čega je više od 150 milijuna eura europskih sredstava.

“Zahvaljujući kohezijskoj politici, hrvatski obrazovni sustav moći će u potpunosti iskoristiti prednosti digitalnog doba i bolje pripremiti mlade za njihovu profesionalnu budućnost. Ovaj projekt također pridonosi povećanju otpornosti sektora tijekom pandemije koronavirusa”, izjavila je povjerenica za kohezijsku politiku i reforme Elisa Ferreira.

Projekt se temelji na uspješnoj pilot fazi, koja je već pomogla da se više od 150 hrvatskih škola prebaci na novu razinu obrazovanja.

U okviru ovoga projekta, svaka škola bit će povezana s jedinstvenom nacionalnom mrežom CARNET, podatkovnim centrima i s drugim školama.

Dogradit će se CARNET-ova regionalna čvorišta u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu, kao i županijska čvorišta.

Škole će dobiti računala, a svaka škola će imati interaktivnu učionicu s inteligentnim zaslonom i tablet računalima za učenike te drugu opremu sukladno njihovim potrebama.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: carnet, digitalizacija, ek, eu, investicija, obrazovni sustav, škola,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE