Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

2. Croatia Rescue Challenge

Osnovni cilj održavanja ovakvog natjecanja je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustva prilikom spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama

Objavljeno 04.06.2024
Andrija Lukretić

Najavljeno je međunarodno vatrogasno natjecanje spašavanja u prometu ‘2. CROATIA RESCUE CHALLENGE“  koje se 8. i 9. lipnja 2024. godine održava u Karlovcu, na prostoru Sokolskog doma – Gradsko klizalište Karlovac.

Službeno otvaranje natjecanja koje se organizira pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice, a u organizaciji Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca, je 8. lipnja u 8 sati.

Ovo svjetski renomirano natjecanje spašavanja u prometu održava se u Hrvatskoj u Karlovcu po drugi puta, a na njemu će se kroz dva dana trajanja natjecati 32 tima sveukupno 192 natjecatelja iz svih većih vatrogasnih postrojbi Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Češke i Austrije, a čije natjecanje će pratiti i bodovati šestorica međunarodno priznatih sudaca iz Ujedinjenog Kraljevstva, Irske i Rumunjske. Natjecanje će biti medijski popraćeno od strane svih većih hrvatskih medija.

Osnovni cilj održavanja ovakvog natjecanja je simulacija sigurnog okruženja za razmjenu znanja i iskustva prilikom spašavanja unesrećenih osoba u prometnim nesrećama kao i podizanje svjesnosti o važnosti međusobne suradnje žurnih službi prvenstveno vatrogasnih i medicinskih timova koji dolaze prvi na intervencije spašavanja u prometu.

Natjecanje spašavanja u prometu je osmišljeno na način da svaki vatrogasni tim od šest članova s jednim pridruženim članom pripadnikom hitne medicinske pomoći ima zadatak u vremenu od 20 minuta spasiti unesrećenu osobu iz vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći sukladno pojedinačnim scenarijima i propisanim pravilima spašavanja. Voditelji vatrogasnih timova izvlače scenarije prometnih nesreća neposredno prije samog nastupa radi prikaza što realnije situacije.

Tim profesionalnih vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca potaknut iskustvima koje je stekao na međunarodnim natjecanjima spašavanja u prometu organizirao je po prvi puta 2023. godine natjecanje spašavanja u prometu čime je Republika Hrvatska postala punopravna članica Svjetske spasilačke organizacije (World Rescue Organisation – WRO).

Organizacijski tim ovog natjecanja predstavljat će Hrvatsku na svjetskom natjecanju spašavanja u prometu koje će se održati u studenom u Portugalu. Dvojica članova organizacijskog tima, profesionalni vatrogasci JVP Karlovac članovi su CTIF Komisije za spašavanje i nove tehnologije koja se bavi istraživanjem te promicanjem novih tehnologija u vatrogastvu i to pretežito tehnologijama koje se primjenjuju u prometu i spašavanju u prometnim nesrećama, a ovogodišnji sastanak Komisije održan je u travnju u Karlovcu.

Tagovi: Croatia rescue challenge, karlovac, natjecanje, spašavanje, vatrogasci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE