Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

207 pčelara će školama isporučivati med – nažalost, samo jedan dan

Med ima visoku nutritivnu vrijednost pa se na ovaj način osvještava djecu o njegovoj važnosti u prehrani

Objavljeno 02.11.2018
Josipa Maksimović

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je popis 207 pčelara kojima je odobreno isporučiti med učenicima prvih razreda osnovnih škola u sklopu Školskoga mednog dana te je pozvala osnivače škola da se do 8. studenoga prijave za sudjelovanje u Programu školskoga mednog dana.

Taj će se Program provoditi u cijeloj Hrvatskoj u prvim razredima osnovnih škola na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara 7. prosinca 2018.

Programom se želi potaknuti djecu da više koriste med u prehrani, upoznaju njegove nutritivne vrijednosti, da od rane dobi shvate važnost konzumacije zdravih lokalnih proizvoda i važnost pčelarstva, da se promovira med lokalnih proizvođača, dakle med s hrvatskih pčelinjaka.

Upravo takav med učenicima će isporučiti 207 pčelara, najviše ih je iz Zagrebačke (34) i Vukovarsko srijemske županije (29), najmanje iz Dubrovačko-neretvanske i Istarske (po jedan) te Ličko-senjske županije (dva), odnosno Brodsko-posavske županije (tri).

Vlada je koncem listopada donijela Program školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka za čiju je provedbu ukupno osigurano dva milijuna kuna, to 1, 2 milijuna za Školski medni dan i 800 tisuća kuna za mjeru Promocija meda hrvatskih pčelinjaka.

Taj je iznos namijenjen  Hrvatskom pčelarskom savezu, koji će potporu iskoristiti za izradu nacionalne staklenke za med volumena 210 i 580 mililitara.

Uporaba jedinstvene staklenke za med i pčelinje proizvode hrvatskih pčelara dovodi do prepoznatljivosti njihovih proizvoda na zajedničkom europskom tržištu.

(Hina)

Tagovi: med, medni dan, pčelari, škola,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE