Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

5 hrvatskih prednosti prije finala s Francuzima na SP-u! Sve radi za nas!

Hrvatska je 13. finalist Mundijala ikada! I 9. osvajač!? Igramo se statistikom! ... Na našoj je strani ...

Objavljeno 12.07.2018
Antonela Verković

U finalu Svjetskih nogometni prvenstava do sada je igralo svega 12 reprezentacija. Hrvatska je 13. ikada! Od preko 200 članica FIFA-e, dakle, samo ih je 12 vidjelo zadnju utakmicu Mundijala. I mi smo sada upravo ondje! Igramo u nedjelju protiv Francuza u 17 sati po našem vremenu!

Brazil je igrao 7 finala i osvojio 5 naslova. Tu su najbolji. Ali, Nijemci imaju čak 8 finala i 4 naslova. Prije ili kasnije, zaprijetiti će im. Italija također ima 4 naslova, a iz 6 finala. Po 2 naslova imaju Argentina i Urugvaj, po 1 Francuska, Engleska i Švedska.

A sada …

Južnoamerikanci imaju 9 naslova, Europljani 11. I dobit će i 12. A s obzirom da su dvije europske selekcije u finalu. Valja na umu imati i da su se urugvajski naslovi dogodili do ’50. godine, da je Brazil dvoju ‘ginga’ slavu imao do ’02. godine, a kada je zaista zavladao discipliniraniji europski nogomet. Dva talijanska naslova su se dogodila prije 2. Svjetskog rata, 2 poslije, na europskom tlu …

I dolazimo do nama zanimljivih činjenica, a koje bi mogle ići u prilog Hrvatskoj, pred finale u Moskvi.

5 PREDNOSTI

Engleska, koju smo upravo ‘vratili kući skupa s njihovim nogometom’ imaju naslov osvojen doma, kao i Francuska protiv koje ćemo igrati. Obje selekcije imaju po 1 naslov i to su ga osvajale u Londonu, odnosno Parizu. Na neutralnom terenu se nisu iskazali. Prednost 1.

Dakle, Francuska je titulu osvojila kod kuće, a kada su igrali ’06. u Njemačkoj, izgubili su u finalu i to od Italije, na 11-erce. Zabili su rano, kao i nama Danci i Rusi, ali su se Talijani vratili, kao i mi protiv spomenutih. Prednost 2.

Od ukupno 20 finala SP-a do sada, 5 ih je otišlo u produžetke, a 2 do 11-eraca. Kroz ovaj Mundijal mi smo ‘doktorirali’ i jedno i drugo. U produžecima smo ‘maznuli’ Engleze, na 11-erce Dance i Ruse. Taj put Francuzi nisu prolazili. Prednost 3.

Kada su Francuzi ’98. osvojili naslov, prošli su ‘knock-out’ fazu kroz produžetke s Paragvajem i penale s Italijom, prije polufinala s nama. A kada su do finala išli ’06., gazili su sve kao ‘plitak potok’ do finala, gdje su izgubili na penale. Dakle, u prednosti smo. Prednost 4.

I na kraju Lužnjiki!. Mi smo na tom stadionu sinoć dobili Engleze, a Francuska je na njemu remizirala s Dancima 0-0. Prednost 5.

Tagovi: francuska, hrvatska nogometna reprezentacija, sp18,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE