Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

586 pozitivnih na koronavirus; novo žariše u Biogradu

Beroš: "Svi mi možemo sutra biti bolesnici, nema razloga za svaljivanjem krivnje! Ono što nam sada treba je suosjećanje."

Objavljeno 27.03.2020
Ivona Amidžić

U Hrvatskoj je ukupno 586 osoba pozitivno na koronavirus, što je od jutros porast za 35 osoba, a novo žarište epidemije je biogradsko područje, izvijestio je u petak poslijepodne Nacionalni stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata imamo porast od 91 bolesnika, izvijestio je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je razlog tomu pojava nove mikrolokacije na području Biogradu gdje su dva tamošnja liječnika pozitivna na COVID-19.

Pretpostavka je da je zaraza krenula iz biogradske bolnice i prenijela se na Zadar.

“U zadarskoj bolnici situacija je pod nadzorom i omogućeno je nesmetano pruženje zdravstvene zaštite. No bolnica u Biogradu se dezinficira i prenamijenit će se u bolnicu za smještaj oboljelih od koronavirusa zbog činjenice da je značajan dio njezinih zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji,  kazao je Beroš.

U Hrvatskoj su do sada tri osobe preminule od koronavirusa, a 37 ih je izliječeno.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da nitko od bolesnika na respiratoru nije u kritičnom stanju. “Oni su loše, ali stabilno i nadamo se da će se izvući”, rekla je Markotić te dodala kako velika većina oboljelih ima blaže obilke bolesti.

Porast oboljelih među zdravstvenim djelatnicima

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorio  je na porast broja oboljelih među zdravstvenim djelatnicima, posebno na području Biograda i Zadra.

“U Biogradu su dva liječnika bila pozitivna. U međuvremenu imamo devet novooboljelih na području Biograda i Zadra, od kojih su tri pacijentice u bolnici u Biogradu. Imamo jednu medicinsku sestru i člana njezine obitelji i jednog zdravstvenog djelatnika zadarske bolnice koji je bio u kontaktu s jednim od oboljelih iz biogradske bolnice, a ostali slučajevi nemaju veze s biogradskom i zadarskom bolnicom”, rekao je Capak.

Na zadarskom području u samoizolaciji je 150 zdravstvenih djelatnika i 80 djelatnika nezdravstvenog osoblja.

Na području cijele Hrvatske porast je oboljelih među zdravstvenim djelatnicima. “Imamo 34 liječnika. To su liječnici specijalisti u zdravstvenim ustanovama, jedan je liječnik obiteljske medicine i devet specijalizanata  te 9 medicinskih sestara i tehničara i tri stomatologa”, rekao je Capak.

Na tržnicama se otvaraju samo specijalizirane trgovine

Načelnik Stožera, potpredsjednik Vlade Davor Božinović izrazio je sućut obitelji radnika iz Sesveta koji je danas poginuo na sanaciji štete u Zagrebu i podsjetio kako se nosimo s dvije krize – posljedicama potresa u Zagrebu i epidemijom koronavirusa.

Rekao je i kako je zbog domova oštećenih u potresu u Studentskom domu Cvjetno naselje smješteno 375 osoba.

Pojasnio je i najavu otvaranja trgovina na tržnicama istaknuvši da to neće biti prodaja rinfuze niti voća i povrća te će biti otvorene samo specijalizirane trgovine

“Pokušavamo balansirati između održavanja gospodarstva, ali to se ne smije tumačiti da sad svi mogu ići van i zadržavati se na tržnicama i tim prostorima.  Glavna poruka je i dalje – ostanite doma”, istaknuo je Božinović.

Vezano uz dolazak ljepšeg vremena, Capak je poručio da je boravak na otvorenom prostiru dobar jer se na otvorenom virus teže širi. “Izlazak van je dobar za zdravlje, ali se ne smije ni vani ostvarivati socijalni kontakt”, poručio je.

Rekao je i kako je procjena Stožera da se neke trgovine na tržnicama mogu otvoriti, ali ne onako kako je to prije bilo, dodao je Capak

“I oni koji prodaju i oni koji kupuju moraju biti zaštićeni. Zbog toga smo dopustili otvaranje i molim da se to pogrešno ne tumači. Na tim kioscima neće ljudi smjeti stajati u redovima, već će morati održavati distancu. Najbitnija je socijalna distanca”, istaknuo je.

Upitan za kometar  osobe koja je fotografirala ljude koji se testiraju u Karlovcu, Božinović je rekao kako policija taj slučaj istražuje.

Ministar Beroš, govoreći o dostupnosti onkološke skrbi, rekao je kako je  Klinika za plućne bolesti na Jordanovcu privremeno izmještena, a njezin onkološki program kreće u ponedjeljak. U Klinici za tumore program je djelomično usporen na način da ne naručuju pacijente koji su stabilno. U drugim centrima koji se bave pružanjem onkološke skrbi nema dojava o poremećajima u radu, rekao je ministar.

Ministar Božinović je prokomentirao pojavu koju su uočili na društvenim mrežama. Radi se o svojevrsnoj stigmatizaciji onih oboljelih od koronavirusa. Zato je svima poručio: “Svi mi možemo sutra biti bolesnici, nema razloga za svaljivanjem krivnje! Ono što nam sada treba je suosjećanje.”

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: beroš, božinović, konferencija, koronavirus, presica, stožer, zaraženi, žarište,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE