Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

7. susret astronomskih društava Hrvatske

Radovi na kozmološkom centru i zvjezdarnicu bi trebali biti gotovi do početka rujna te se u rujnu očekuje i službeno otvorenje

Objavljeno 13.06.2022
Dorotea Hajduković

Od 3. do 5. lipnja 2022. u Koprivnici se održao 7. Susret astronomskih društava Hrvatske povodom 25. obljetnice osnutka Astronomskog društva Koprivnica. Susret je započeo u petak 5. lipnja s predavanjem predsjednika Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željka Andreića na temu „Svjetlosno onečišćenje i opažanja golim okom“ u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Fran Galović“. Prije samog predavanja prisutnima su se obratili glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol. te domaćini predsjednik Astronomskog društva Koprivnica Marko Vargović, prof. i tajnik društva Ivan Gašparić. U večernjim satima u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice postavljene su dvije izložbe „Život zvijezda“ i „Što je to svjetlosno onečišćenje“.

Drugog dana susreta u jutarnjim satima je u suradnji s Gimnazijom „Fran Galović“ u sklopu manifestacije „Dan za znanost“ organizirano promatranje Sunca, a u popodnevnim satima je u prostorima Zajednice tehničke kulture Grada Koprivnice održana redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza.

Na početku skupštine prisutne su pozdravili predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željko Andreić, dopredsjednik Damir Šegon te glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol., a skupština se nastavila prezentacijom 25 godina rada Astronomskog društva Koprivnica koju je održao tajnik društva Ivan Gašparić, prezentacijom projekta izgradnje Kozmološkog centra i zvjezdarnice u Križevcima koju je održao član Astronomskog društva Križevci Antun Gold, te potom službenim dijelom skupštine prema dnevnom redu što je izložio glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol.

Nakon skupštine nastavilo se s prigodnim druženjem i promatranjem Mjeseca u centru Koprivnice. Na susretu su sudjelovali predstavnici iz 13 astronomskih društava iz cijele Hrvatske.

Po završetku susreta, u nedjelju 6. lipnja predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza dr. sc. Željko Andreić i glavni tajnik saveza Dorian Božičević, mag. theol. te članovi astronomskih društava iz Zagreba, Rijeke i Malog Lošinja posjetili kozmološki centar i zvjezdarnicu u izgradnji u Križevcima. S projektom su nas upoznali voditelj projekta dr. sc. Andrej Dundović i predsjednik Astronomskog društva Križevci Martin Vujić. Radovi na kozmološkom centru i zvjezdarnicu bi trebali biti gotovi do početka rujna te se u rujnu očekuje i službeno otvorenje.

Tagovi: astronomsko društvo, Koporivnica, susreti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE