Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

75 posto žena prvi pregled nakon sumnje na rak obavi unutar mjesec dana

"Prosječni pušač ima vjerojatnost da će oboljeli od raka 30 posto, pa kao zdrav unaprijed financira svoje liječenje alocirajući dio sredstava", rekao je Vrdoljak

Objavljeno 04.10.2018
Josipa Maksimović

Istraživanje koje je provela udruga “SVE za NJU” pokazuje da je oko 75 posto žena koje su samopregledom posumnjale na rak dojke prvi pregled obavilo unutar mjesec dana, pri čemu je 40 posto pregled obavilo privatno, dok su ostale pregledane kasnije zbog straha od loše vijesti ili zbog lista čekanja.

Kod najvećeg broja bolesnica dijagnoza je nakon prvog pregleda postavljena unutar dva do četiri tjedna, a njih 76 posto s liječenjem je započelo unutar tri mjeseca od prvog pregleda.

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 327 žena tijekom 2016. i 2017., pokazalo je da bolesnice osjećaju manjak informacija te da nisu partneri u svom liječenju. Njih 38 posto kaže da im je liječnik specijalist potpuno opisao plan liječenja a samo 27 posto je potpuno zadovoljno svojim sudjelovanjem u liječenju.

Ljiljana Vukota iz udruge “SVE za NJU” rekla je da su istraživanje proveli kako prijedloge za poboljšanje sustava ne bi temelji na slučajnim i pojedinačnim iskazima pojedinaca, već da iskustava brojnih pacijentica budu osnova za unapređenje procesa, od dijagnoze do liječenja u sklopu Nacionalnog plana protiv raka, koji bi uskoro trebao ići u javnu raspravu.

Neki su od zaključaka da treba definirati onkološku mrežu i liječiti bolesnike u centrima gdje im se može osigurati kvaliteta i multidisciplinarnost, potpuna informiranost i liječenje u cijelosti, a ne samo liječenje nuspojava.

Rezultate istraživanja komentirao je predsjednik Povjerenstva za izradu Nacionalnog plana protiv raka Eduard Vrdoljak, koji ističe kako plan, čije se donošenje očekuje u proljeće iduće godine, predviđa osnivanje Nacionalne onkološke mreže, a krajnji cilj je stvoriti sustav koji će izliječiti više od polovice oboljelih od raka u Hrvatskoj te znatno produžiti preživljenje ostalih bolesnika.

Hrvatska nema plan za borbu protiv raka od kojeg godišnje umire 14.000 ljudi

Istaknuo je kako je Hrvatska posljednja europska zemlja koja nema plan za borbu protiv raka, iako godišnje od raka umre 14.000 ljudi.

“Uvjeren sam da će se kroz 20 poglavlja, u kojima smo vrlo precizno definirali postojeću situaciju i dali strukturirana organizacijska, kadrovska, financijska i stručna rješenja, značajno poboljšati sadašnja crna situacija i godišnje spasiti 7000 života”, rekao je Vrdoljak.

“Implementiranje plana ovisi o financiranju. Ako on bude tipično hrvatski – lista želja, to neće uspjeti”, dodao je.

Osim iz državnog proračuna i sredstava EU-a, Vrdoljak smatra kako bi se značajna sredstava mogla dobiti kroz podizanje cijena cigareta, što smatra “najpoštenijim vidom zdravstvenog osiguranja”.

“Prosječni pušač ima vjerojatnost da će oboljeli od raka od 30 posto, pa kao zdrav unaprijed financira svoje liječenje alocirajući dio sredstava”, rekao je Vrdoljak.

Najavio je i kako se, prema Nacionalnom planu, u sljedećih 10 godina u obnovu i bolju organizaciju radioterapijske mreže planira investirati oko 125 milijuna eura.

(Hina)

Tagovi: pregled, rak, Udruga, Vrdoljak,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE