Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Istraživanja: najviše se zapošljava završenih studenata koji su za vrijeme studija imali stručnu praksu

Radi se o studentima koji su diplomirali u akademskoj godini 2015./16., od čega 96,9 njih na javnim visokim učilištima.

Objavljeno 03.12.2018
Marko Leskovar

Agencija za znanost i visoko obrazovanje predstavila je u ponedjeljak rezultate istraživanja koji pokazuju da se najviše zapošljava završenih studenata koji su za vrijeme studija imali stručnu praksu, iako nisu bili odlikaši.

Istraživanje o zapošljivosti diplomiranih studenata Agencija je provela u suradnji s Fakultetom organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu tijekom 2017. na nacionalnoj razini.

Od ukupno 12.700 osoba koje su istraživači kontaktirali, sudjelovao je 7201 njih. Većina od 51,3 posto završila je diplomski studij, a 48,4 posto ispitanika završilo je preddiplomski studij, rečeno je.

Radi se o studentima koji su diplomirali u akademskoj godini 2015./16., od čega 96,9 njih na javnim visokim učilištima.

Šest mjeseci nakon završetka studija, zaposleno je bilo 78 posto studenata, a nakon godinu dana 85,6 posto studenata, od čega najveći broj (34,1 posto) na mjeri stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Više od polovice ispitanika, 56 posto njih, prvi je posao pronašlo u privatnom sektoru, a 78,2 posto ispitanika posao je pronašlo u struci, rečeno je.

Vidimo da se zapošljivost mladih povećava. Treba naglasiti da su ovo rezultati među studentima koji su diplomirali 2016. i ja vjerujem da su novi rezultati bolji, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Tagovi: praksa, studenti, zapošljavanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE