Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

A koridor Vc? BiH usuglasila trasu autoceste između Sarajeva i Beograda koju bi gradila Turska

"Usuglasili smo se da jedinstvena dionica bude službeno predložena i bit će ucrtana na kartu u sljedećih sedam dana, nakon čega će biti puštena na daljnje usvajanje", rekao je Dodik

Objavljeno 26.02.2019
Alan Srčnik

Vlasti Bosne i Hercegovine usuglasile su u utorak trasu autoceste s dva kraka koja bi trebala Sarajevo povezati s Beogradom i čiju bi izgradnju, vrijednu 3 milijarde eura, trebala financirala Turska.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je kako je na sastanku s entitetskim ministrima prometa i veza iz Federacije BiH Denisom Lasićem i Republike Srpske Neđom Trninićem postignut dogovor o višemjesečnom prijeporu vezanom za to kuda bi trebala ići trasa autoceste koja povezuje glavne gradove BiH i Srbije.

“Usuglasili smo se da jedinstvena dionica bude službeno predložena i bit će ucrtana na kartu u sljedećih sedam dana, nakon čega će biti puštena na daljnje usvajanje”, rekao je Dodik na konferenciji za medije.

Srpska i bošnjačka strana više mjeseci vodile su rasprave kuda bi trebala ići dionica autoceste između Sarajeva i Beograda koju je spremna financirati Turska. Srpska strana tražila je da autocesta poveže istočni dio Republike Srpske, dok je pak bošnjačka strana inzistirala da autocesta poveže velike centre Tuzlu i Sarajevo. Usuglašena dionica s dva kraka trebala bi zadovoljiti interese obiju strana.

Po Dodikovim riječima, BiH bi se autocestom u Srbiji trebala spojiti na krajnjem sjeveroistoku kod Rače te dalje nastaviti preko Bijeljine i Brčkog do Tuzle i Žepča. Autocesta bi trebala zatim ići prema Palama, Rogatici i Višegradu, gdje bi se izgradio odvojak za Goražde, te se ponovno spojiti sa Srbijom u mjestu kod Vardišta. On je dodao kako će BiH sada usuglašenu trasu predložiti Ankari za financiranje.

Prema Dodikovim navodima, cijeli projekt je vrijedan blizu tri milijarde eura.

(Hina)

Tagovi: autocesta, Beograd, Sarajevo, turska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE