Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Ako vlada ne intervenira, u utorak jako poskupljuje gorivo. Ovo su najavljene cijene

Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu vlade.

Objavljeno 02.07.2022
Andrija Lukretić

U utorak prestaje vrijediti vladina odluka o zamrzavanju cijena goriva i ako ne bude nove intervencije, dizel i benzin mogli bi ponovno poskupjeti.

Prema neslužbenim informacijama HRT-a, eurosuper bi mogao stajati oko 16, a eurodizel i više od 16 i pol kuna. Ministar gospodarstva rekao je da će odluka biti donesena nakon vikenda, a premijer je za ponedjeljak o toj temi najavio telefonsku sjednicu vlade.

Eurodizel na autocestama trenutno košta 14.57 kuna po litri, a eurosuper 95 14.06 kuna. Litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama košta 13.08 kuna, a osnovnog benzina eurosuper 95 13.50 kuna. Plavi dizel košta 9.45 kuna po litri.

Plenković najavljuje moguće uvođenje vaučera

Premijer Andrej Plenković najavio je jučer moguće uvođenje vaučera za gorivo.

“Uvođenje vaučera za gorivo moguće je na jesen, ta mogućnost je otvorena, no vlada još uvijek na raspolaganju ima i druge alate”, rekao je Plenković. “Što se tiče vaučera, oni idu onima kojim imaju manja primanja i to je nešto što moramo kvalitativno i po određenim kriterijima napraviti”, dodao je.

Šef udruge distributera: U utorak zatvaramo pumpe ako vlada nešto ne poduzme

Šef Udruge malih trgovaca naftnim derivatima Armando Miljavac kaže da će u utorak ići u zatvaranje benzinskih crpki ako vlada nešto ne poduzme. Udruga okuplja više od 60 malih trgovaca koji upravljaju sa stotinjak benzinskih postaja diljem Hrvatske. “Ne znam što vam reći. Nismo jako sretni, odluke su trebale biti donesene danas jer je već petak, a mi smo još u neizvjesnosti”, govori nam Miljavac.

“Ako u utorak ne bude odluke koja je prihvatljiva za normalno poslovanje i nastavak poslovanja, mi smo odlučili ići u zatvaranje benzinskih crpki. Osam mjeseci krvarimo, iscrpili smo sve rezerve, prelamale su se razlike u cijeni…”, nastavlja Miljavac u izjavi za Index. Miljavac se pita što će biti najesen i navodi da stvari ne izgledaju dobro.

“Jednostavno je, tražimo liberalizaciju cijena i vaučere za socijalne kategorije”

Pitali smo ga što oni predlažu, a Miljavac kaže da je prijedlog vrlo jednostavan.

“Naš prijedlog je jednostavan. Smatramo da se ne može kroz gorivo kao socijalnu kategoriju plaćati sve. Mi plaćamo razliku u cijeni za gospodu koja se vozi gliserima… Male benzinske postaje drže više od 20 posto tržišta i zapošljavaju više od tisuću ljudi”, kaže Miljavac. Dodaje da mali trgovci traže liberalizaciju cijena i uvođenje vaučera za socijalne kategorije.

“To bi nam omogućilo preživljavanje ove godine i na jesen bi obnovili bankovne garancije. Kao što sam rekao, bankama smo već sad mrtvaci jer smo im neprofitabilni. S ovim cijenama po litri prodanog goriva gubimo kunu i pol. Dakle, neka mala benzinska crpka dnevno gubi najmanje tri do četiri tisuće kuna”, govori nam Miljavac. “Treba pomoći onima koji pomoć stvarno trebaju”, zaključuje.

Predstavnica malih distributera: Situacija je teška

“Mi danas još jednom molimo i apeliramo na vladu da nama malim distributerima omogući maržu kojom možemo pokriti svoje troškove poslovanja i uredno plaćati svoje troškove prema državi. Situacija je teška i može doći do zatvaranja naših benzinskih postaja u utorak.

Neće se to dogoditi zbog negativnih marži, već i zbog nemogućnosti dobavljanja goriva od jačih distributera, koji s nama ne žele sklapati ugovore sve dok stoji uredba na snazi, čak ni za avansno plaćanje robe. Zato molimo liberalizaciju cijena i hitno uvođenje vaučera za potrebite građane”, rekla je za HRT Vesna Debogović, predstavnica malih distributera goriva.

Onaj Filipović: Razmatramo baš sve mjere, odluka u ponedjeljak

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović također je komentirao sprema li vlada nove mjere uoči utorka kada se očekuje novo poskupljenje. Filipović je u intervjuu za Media Servis izjavio da još ima mogućnosti kada se govori o trošarinama te da će odluku donijeti danas kad se zaključi trgovanje.

“Razmatramo baš sve mjere, znači sve opcije su na stolu. Imamo još mogućnost kada govorimo o trošarinama. Donijet ćemo onu odluku koja će ići u korist, koja će u ovom trenutku biti zadovoljavajuća, no tek kad vidimo kolika će biti cijena u konačnici, a to možemo napraviti kad se danas zaključi trgovanje. Znači preko vikenda ćemo imati precizne cijene i onda ćemo na temelju toga donijeti odluku. Moramo sačekati ponedjeljak.”

Najavljeni su vaučeri za gorivo kao dugoročniju mjeru pomoći socijalno ugroženima. “Situacija je toliko promjenjiva da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sljedeća dva tjedna. Možda ćemo za sljedeća dva tjedna morati drugačije reagirati, a posebno kakva će biti situacija na jesen. Vaučeri su u planu i predviđeno je da krenu negdje na jesen, ali o detaljima ću govoriti kada za to dođe vrijeme”, rekao je Filipović.

Tagovi: cijene, dizel, gorivo, poskupljenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE