Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Američki ministar Shanahan stigao u Afganistan, podržao ulogu Kabula u pregovorima

Shanahan je rekao kako je afganistanska vlada uključena u pregovore o okončanju 17-godišnjega rata, iz kojih je dosad bila isključena

Objavljeno 11.02.2019
Lucija Tokić

Privremeni američki ministar obrane Patrick Shanahan stigao je u Afganistan u ponedjeljak i rekao da je važno da je afganistanska vlada uključena u pregovore o okončanju 17-godišnjega rata, iz kojih je dosad bila isključena.

Shanahan, koji će se susreti s američkim vojnicima i afganistanskim predsjednikom Ašrafom Ganijem na svom prvom putovanju na toj dužnosti, rekao je da dosad nije primio nikakvu uputu da se smanji broj od oko 14.000 američkih vojnika u Afganistanu.

Također je istaknuo da SAD ima važne sigurnosne interese u regiji.

Ganijeva vlada nije sudjelovala u mirovnim pregovorima između talibanskih pregovarača i američkih predstavnika, a za tvrdolinijski islamistički pokret ona je samo američka lutka na koncu.

“Važno je da je afganistanska vlada uključena u pregovore o Afganistanu”, Shanahan je rekao maloj skupini novinara  koji su putovali s njime.

Kabul je zabrinut da bi oštro smanjenje broja američkih vojnika moglo izazvati kaos u regiji.

Trump je nedavno potvrdio da želi povući vojsku iz Sirije i iz Afganistana, ali i ostati u Iraku kako bi mogao “paziti na Iran”.

Iz Sirije je najavio povlačenje oko dvije tisuće američkih vojnika tvrdeći da su pripadnici IS-a poraženi. Najavio je i povlačenje polovice od 14.000 američkih vojnika raspoređenih u Afganistanu.

Shanahan je dužnost preuzeo od Jima Mattisa, koji je ostavku dao u prosincu zbog političkih razlika između njega i američkog predsjednika.

Naglasio je da je cilj njegova puta razgovarati sa zapovjednicima kako bi stekao uvid u situaciju na terenu te nakon toga prenijeti to predsjedniku Trumpu.

(Hina)

foto: YouTube (screenshot)

Tagovi: afganistan, Patrick Shanahan,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE