Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Američki senator Hatch došao Plenkiju u posjet

Hatch je naglasio kako "favorizira" našeg vrhunskog košarkaša i diplomata Krešimira Ćosića i pohvalio ga za jačanje partnerstva SAD-a i Hrvatske

Objavljeno 29.10.2018
Josipa Maksimović

Američki senator, predsjednik pro tempore američkog Senata, došao je “u goste” premijeru Andreju Plenkoviću.

Njih dvojica su “ćaskala” o nastavku “izvrsne” suradnje dviju država.

Plenković i Hatch su potvrdili izvrsne političke i prijateljske odnose između Hrvatske i SAD-a, a uz premijera je na susretu bila i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Senator Hatch, koji je dao velik doprinos uspostavljanju diplomatskih odnosa između SAD-a i Hrvatske, posebno je izdvojio zasluge našeg vrhunskog košarkaša i diplomata Krešimira Ćosića, kojeg je osobno poznavao, u jačanju partnerstva Hrvatske i SAD-a, stoji u priopćenju.

Premijer je izrazio uvjerenje u nastavak uspješne političke, gospodarske i obrambene suradnje dviju država u sklopu NATO saveza.

Plenković i Hatch su razgovarali i o ubrzanju procesa vizne liberalizacije za hrvatske državljane, odnosno o potrebi uvrštavanja Hrvatske u Program izuzeća od viza.

Založili su se za jačanje američkih investicija u Hrvatsku, dok je u pogledu energetike i diversifikacije izvora energenata bilo riječi i o izgradnji LNG terminala na Krku, koju SAD podupire, priopćeno je.

Hatch je 84-godišnji senator iz savezne države Utah i najdugovječniji republikanac u američkom Senatu, piše Reuters. Prvi put je u to tijelo izabran 1976. godine.

(Hina)

Foto: Daniel Kasap

Tagovi: Hatch, plenković, sad, senator,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE