Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

AMPEU pozvao organizacije koje rade s mladima da prijave projekte mobilnosti

Erasmus+ vodeći je program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince i međunarodne suradnje za organizacije

Objavljeno 18.01.2022
Ivona Amidžić

Agencija za mobilnost i programe EU-a (AMPEU) u ponedjeljak je članove organizacija koje rade s mladima pozvala da pripreme projektne prijedloge u okviru EU-ovog programa Erasmus+ i najavila prvi rok već krajem veljače.

Odjel za Erasmus+ program u sklopu AMPEU-a u ponedjeljak je održao online edukaciju o mogućnostima u okviru aktivnosti “Mobilnost osoba koje rade s mladima” i zainteresirane savjetovala kako pripremiti i prijaviti projektne prijedloge.

Webinar je otvorila Maja Mikulec Bedeković, voditeljica odjela za Erasmus+ AMPEU-a u području mladih, pozdravivši nešto manje od sto sudionika webinara agencije, rekavši da „krećemo u napad na prvi rok 2022. godine, 23. veljače!“.

Erasmus+ vodeći je program EU-a za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince i međunarodne suradnje za organizacije.

Program doprinosi i ostvarenju ciljeva Zelenog plana jer se u prijavama projektnih prijedloga boduje i održivost projekta i ekološka osvještenost, objasnila je u svom izlaganju Valerija Posavec, viša stručna savjetnica u Odjelu za Erasmus+ u području mladih i Youthpass kontakt osoba.

Youthpass je potvrda koja je dio strategije Europske komisije za podupiranje neformalnog učenja, služi kao alat za prepoznavanje rezultata neformalnog učenja u projektima sufinanciranima u sklopu programa Erasmus+ i doprinosi većoj zapošljivosti mladih ljudi i osoba koje rade s mladima.

Posavec je objasnila kako je cilj webinara „vidjeti što se sve nudi u ovoj aktivnosti programa i na koji način osobe koje rade s mladima mogu otići na studijska putovanja ili job shadowing u inozemstvo, tako se dodatno usavršiti i time poboljšati rad svoje organizacije“.

“Job shadowing” vrsta je treninga gdje osoba iz jedne organizacije odlazi u drugu organizaciju sa svrhom da usavrši svoja stručna znanja promatrajući rad druge organizacije ili zaposlenika s drugih pozicija.

Domagoj Morić, trener iz područja komunikacija objasnio je sudionicima što je Youthwork,  i istaknuo da je „glavni cilj rada s mladima stvaranje mogućnosti za mlade kako bi oni mogli kreirati svoju budućnost“.

Morić je, govoreći o radu s mladima na razini EU-a i na nacionalnoj razini, rekao da „mlade treba educirati, emancipirati, osnažiti, angažirati, zabaviti i omogućiti im da se bave onime što žele“.

Na nacionalnoj razini imamo nekoliko primjera dobre prakse u radu s mladima, rekao je, npr. Tematska mreža „Mreža za aktivaciju mladih“ koja okuplja 27 lokalnih organizacija civilnog društva i drugih dionika iz različitih sektora, „Europe goes local“ koji podržava podizanje kvalitete rada s mladima kao dijela lokalne politike prema mladima i dodjela certifikata „Grad za mlade“, za što je javni poziv otvoren danas.

Branimira Penić, stručna suradnica, iz svog  je praktičnog iskustva, predstavila većinu podaktivnosti koje se u sklopu Mobilnosti osoba koje rade s mladima mogu provesti, neke od njih su studijska putovanja, konferencije, job shadowing, radionice, treninzi i online edukacije.

Agencija za mobilnost i programe Europske unije javna je ustanova koju je osnovala Vlada RH za provedbu europskih programa obrazovanja, znanosti i inovacija. Od 2009. AMPEU je financijski podržao 3 500 projekata, a u projektima koje je ugovorila Agencija sudjelovalo je više od 55 000 građana – nastavnika, učenika, studenata, mladih i osoba koje rade s mladima.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: ampeu, erasmus+, mladi, projekti mobilnosti,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE