Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Angela Merkel predstavila prioritete njemačkog predsjedanja Vijećem

Zastupnici su raspravljali s kancelarkom Angelom Merkel i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen o strategiji i ciljevima njemačkog predsjedanja Vijećem

Objavljeno 09.07.2020
Ivona Amidžić

Pod sloganom „Zajedno za oporavak Europe” njemačko predsjedništvo odlučno je u rješavanju golemog izazova koji predstavlja pandemija, izjavila je Angela Merkel. Istaknula je pet područja na kojima Europa mora raditi ako želi izaći ujedinjena i snažna iz trenutačne krize: temeljna prava, solidarnost i koheziju, klimatske promjene, digitalizaciju i ulogu Europe u svijetu. „Njemačka je spremna pokazati izuzetnu solidarnost” kako bi izgradili zelenu, inovativnu, održivu, digitalnu i konkurentniju Europu, istaknula je. „Europa može postići velike stvari ako surađujemo i udružimo se u solidarnosti”, zaključila je.

Pogledajte izjavu Angele Merkel u cijelosti.

„Izazov koji stoji pred svima nama nije mogao biti neuobičajeniji”, rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen. „Ali mi možemo postati snažniji zahvaljujući planu oporavka ‘EU sljedeće generacije’. Njemačka je odabrala riječ ‘zajedno’. To je pokretač naše unije”. Naglasila je da su Europi potrebni i novi dugoročni proračun EU-a (VFO) i EU sljedeće generacije. Komisija će učiniti sve što je u njezinoj moći kako bismo osigurali postizanje dogovora, rekla je.

Manfred Weber (EPP, Njemačka) izjavio je da EU stupa iz krize u krizu zbog straha. „Strah je neprijatelj solidarnosti, budućnosti i slobode”. Visoka su očekivanja od njemačko predsjedanja, nastavio je. „EU sada treba hrabrost da pokaže solidarnost. Ovaj mjesec moramo naći rješenje za Fond za oporavak”, inzistirao je Weber. „Nijedna zajednica ne može preživjeti bez duha zajednice. Za nas je to jednostavno europski način života.”

Iratxe García Perez (S&D, Španjolska) ponudila je suradnju s njemačkim predsjedništvom na prevladavanju razlika i podjela između sjevera i juga te istoka i zapada u Europi za dobrobit građana. „Moramo dokazati da je moguće stvoriti pravednije i održivije društvo koje razmišlja o okolišu i budućim generacijama (…), štiti radnike, vrijednosti raznolikosti i solidarno upravlja migracijskim tokovima”, dodala je.

„Prioritet sada mora biti donošenje plana oporavka i novog višegodišnjeg financijskog okvira”, rekao je Dacian Ciolos (Renew Europe, Rumunjska). „Izgradimo Europu oko projekta, vizije i snažnih vrijednosti”, dodao je. „Krajnje je vrijeme da poštovanje vladavine prava postane uvjet za pristup sredstvima EU-a. Politička prilika je ovdje. Iskoristite taj dosad nezabilježen paket kao polugu”.

Jörg Meuthen (ID, Njemačka) kritizirao je kancelarku zbog zanemarivanja i ideologije. „Naglašavate europsku ideju i ugrožavate budućnost nadolazećih generacija”, rekao je, ukazujući na Europski zeleni plan i fond za oporavak. „Vaše razumijevanje solidarnosti apsurdno je”, zaključio je.

Ska Keller (Zeleni/EFA, Njemačka) izjavila je da bi se na klimatsku krizu trebala primjenjivati ista odlučnost koju EU pokazuje u slučaju pandemije COVID-19. „Moramo prevladati krizu koronavirusa i izbjeći klimatsku krizu”. Njemačko predsjedništvo u tom pogledu može dati važan doprinos, kao što je ambiciozan zakon o klimi, kojim se poziva na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 65 % do 2030.

Raffaele Fitto (ECR, Italija) izjavio je da je odgovor EU-a na pandemiju dosad bio „spor, ne baš učinkovit i bez istinske solidarnosti”. Njemačka bi trebala staviti na stranu sebičnost i obnoviti izvorni duh EU-a izbjegavanjem pogrešaka iz prošlosti. „Moramo oživjeti gospodarstvo, provesti povoljne trgovinske politike i ponovno pokrenuti jedinstveno tržište.”

Martin Schirdewan (GUE/NGL, Njemačka) podsjetio je na štetne politike štednje provedene tijekom financijske krize i pozvao Angelu Merkel da ne počini istu pogrešku dvaput. Također je pozvao Njemačku da protokole Vijeća učini javno dostupnima i transparentnima te da više ne blokira prijedlog o digitalnom oporezivanju velikih poduzeća.

Pogledajte odgovore Angele Merkel čelnicima klubova zastupnika.

foto: screenshot

Tagovi: Angela Merkel, eu, njemačka, pandemija, predsjedništvo, vijeće,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE