Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Argentina legalizira pobačaj

Što će reći Papa Franjo? Ajoj ...

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Argentina je u četvrtak načinila povijesni korak kada je, unatoč protivljenju Katoličke crkve, donji dom parlamenta glasovanjem prihvatio nacrt zakona o legalizaciji pobačaja u prvih četrnaest tjedana trudnoće.

Za nacrt zakona glasovalo je 129 zastupnika, a 125 je bilo protiv, nakon 22-satne rasprave u kojoj su razlike između stranaka nestale, ustupajući mjesto strastvenoj debati.

Glasovanje je povijesno važno za Argentinu gdje je Katolička crkva upregnula sve snage kako nacrt zakona ne bi prošao. Biskupi su se mobilizirali ne bi li uvjerili zastupnike da ne glasuju za zakon, zaprijetivši čak izbacivanjem iz Crkve.

Pobačaj je dosad u Argentini bio moguć samo u slučaju silovanja ili opasnosti za zdravlje majke.

Papa Franjo je u pismu pozvao Argentince da ne prihvate zakon o pobačaju.

“Apsurdno je i nepravedno prihvatiti zakon kojim se odobrava ubijanje ljudskih bića koja se treba poštovati od samog začeća”, rekao je Luis Pastori, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, član koalicijske vlade Cambiemos).

Njegov kolega u Cambiemosu, Sebastian Bragagnolo rekao je da “žena nema pravo na pobačaj, nego na zdravlje. Nerođeno dijete je biološki i znanstveno ljudsko biće”.

(Hina)

Tagovi: abortus, argentina, legalizacija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE