Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Autobusni prijevoznici: Niže trošarine ne znače ništa, tražimo sustavne mjere i izvanredno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi

Riječ je, o mjerama koje građani vjerojatno neće ni osjetiti, a prijevoznici i dalje ostaju bez sustavnih rješenja za problem koji je eskalirao

Objavljeno 03.06.2022
Marko Babić

Autobusni prijevoznici okupljeni u Udrugu hrvatskih javnolinijskih prijevoznika (UHAJLP) reagirali su danas na veliki skok cijena goriva koji je najavljen za idući utorak, kao i na potencijalne odgovore koje pripremaju u Vladi RH. Podsjećamo, prema najavama, litra dizela koji prijevoznici najviše koriste trebala bi poskupiti za čak 90 lipa po litri, dok bi odgovor Vlade Republike Hrvatske trebao ići u smjeru dodatnog sniženja trošarina. Budući da prijevoznici temeljem posebnog Pravilnika imaju pravo na povrat dijela plaćene trošarine kroz koji država prijevoznicima vraća razliku između visine hrvatske trošarine i one minimalne za zemlje EU, jedini rezultat ove mjere je da će prijevoznici ostati i bez povrata preplaćene trošarine. Dakle, neće se nimalo olakšati poslovanje, niti smanjiti troškove organiziranog prijevoza putnika.

Riječ je, dakle, o mjerama koje građani vjerojatno neće ni osjetiti, a prijevoznici i dalje ostaju bez sustavnih rješenja za problem koji je eskalirao. Pritom kamionski prijevoz visoke cijene goriva dijelom može prebaciti na korisnike, dok autobusni prijevoznici ne mogu toliko dizati cijene karata.

Komentirajući situaciju, Hrvoje Meštrović, predsjednik UHAJLP-a, istaknuo je kako u nama susjednoj Sloveniji ovaj problem nije izražen jer prijevoznici imaju potpisanu javnu uslugu s državom. Takva javna usluga je predviđena EU direktivama i omogućila je da je cijena karata u regionalnom autobusnom prijevozu je jedinstvena za sve putnike te se ne mijenja jer ugovori s državom imaju tzv. dizel klauzule kojima se kompenzira promjena u cijenu goriva. Slična je stvar i u Njemačkoj gdje je nedavno zbog rasta cijena goriva uvedena posebna mjesečna karta za javni prijevoz za samo devet eura mjesečno.

Godinama molimo državu i županije da ispune obveze iz europskih direktiva i domaćih zakona te potpišu ugovore o javnoj usluzi kako bi prijevoznici imali mogućnost voziti i u ovim izvanrednim uvjetima, a putnici nižu cijenu karte. Javni prijevoz je jedina alternativa za putovanje pri ovoliko visokim cijenama goriva i to prepoznaju sve europske zemlje, ali nažalost ne i Hrvatska. Situacija je izvanredna i alarmantna, ako podignemo cijene karata koliko je potrebno za podmirivanje trenutnih troškova, nitko si od naših putnika neće moći priuštiti putovanje – naglasio je Hrvoje Meštrović, predsjednik Udruge hrvatskih javnolinijskih prijevoznika.

Meštrović je također istaknuo kako Hrvatska ima najviši PDV na karte u autobusnom prijevozu među usporedivim zemljama Europske unije te da bi sustavne mjere kojima se stvarno želi olakšati mobilnost građana trebale uključivati i značajno smanjenje te stope.

Tagovi: autobus, prijevoz, prijevoznici, troškovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE