Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Bandić tvrdi kako otpad nije smeće, nego korisna sirovina

"Ono što proizvedemo od otpada moramo oporabiti i zbrinuti. Nitko to neće napraviti osim nas u Zagrebu i zato pamet u glavu''

Objavljeno 30.04.2019
Antonela Verković

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sudjelovali su u utorak na natjecanju Maloj olimpijadi otpada radi poticanja mladih na razmišljanje o otpadu koji proizvodimo, a Bandić je poručio da otpad nije smeće, nego korisna sirovina.

“Kažu mudri da trebamo štediti dok imamo. Otpad nije smeće, otpad je korisna sirovina. Recikliranje ili odvojeno prikupljanje otpada je rješenje strategije gospodarenja otpadom. Bez toga nema ni energana ni termičkih obrada ni pirolize”, rekao je Bandić na natjecanju održanom u sklopu Welcome Spring Festivala.

Osim već ostvarenih projekata gospodarenja zagrebačkim otpadom, poput sanacije odlagališta otpada Jakuševca i proizvodnje tri megavata struje njegovim otplinjavanjem te izgradnje pročišćivača otpadnih voda u koji je uloženo 250 milijuna eura, Bandić je istaknuo i projekte na kojima se trenutačno radi, poput Centra za gospodarenje otpadom u Resničkom rukavcu, drobilice građevinskog materija na administrativnim granicama Zagreba i kompostane u Novskoj.

“Ono što proizvedemo od otpada moramo oporabiti i zbrinuti. Nitko to neće napraviti osim nas u Zagrebu i zato pamet u glavu. Što budemo više odvajali, manje ćemo izdvajati”, poručio je Bandić.

U tom duhu, Maloj olimpijadi otpada cilj je potaknuti djecu i mlade na razmišljanje o otpadu koji proizvodimo te ih usmjeriti na gospodarenje njime.

Učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića, Škole za cestovni promet, III. gimnazije i Gornjogradske gimnazije natjecali su se u razvrstavanju kućanskog otpada, kantoboju te kvizu znanja, a u timovima su im se pridružili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, kazališna glumica Ana-Marija Vrdoljak, glazbenica Neda Parmać i gradonačelnik Bandić.

Iako je na prošlogodišnjem natjecanju zlato osvojio tim ministra Ćorića, ovogodišnji pobjednik bio je plavi tim, učenici Škole za cestovni promet i Vrdoljak.

“Bilo je važno sudjelovati, a moj tim je moralni pobjednik. Svaka aktivnost koja jača svijest o potrebi učinkovitoga gospodarenja otpadom, o potrebi očuvanja našeg okoliša je fenomenalna. Današnja priredba i festival zapravo su sjajna prilika da svi dođu i da vide kako i na koji način treba promišljati o prirodi i našem okolišu”, zaključio je Ćorić.

Welcome Spring Festival održava se do 5. svibnja, a osmislila ga je i organizirala udruga “Priroda za sve” radi edukacije i podizanja svijesti o održivom razvoju i zaštiti okoliša u djece i mladih te u lokalnim zajednicama.

 

 

 

(Hina)

FOTO: Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Tagovi: Bandić, mala olimpijada, milan bandić, otpad, tomislav ćorić, welcome spring festival, zagreb,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE